Mainos

Tietotekniikka kotiutuu myös pk-yrityksiin

Tietotekniikkaa hyödynnetään yhä enemmän myös pienissä yrityksissä. Esimerkiksi Internet-yhteyden omistavien yritysten määrä on kasvanut viisinkertaiseksi kolmessa vuodessa. Tämä käy ilmi Pohjanmaan kauppakamarin teettämästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin tietotekniikan käyttöä pohjalaisissa pk-yrityksissä.

Tutkimuksen rahoitti liikenneministeriö. Selvitys on jatkoa vuonna 1996 tehdylle vastaavalle tutkimukselle. Tarkoituksena oli saada tietoa siitä, millaisia muutoksia pk-yritysten tietotekniikan käytössä on tapahtunut viimeksi kuluneen kolmen vuoden aikana. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 57 prosentilla on käytössä Internet ja 55 prosentilla sähköposti, kertoo tutkija Ari Huuhka Vaasan yliopiston taloudellisesta tutkimuslaitoksesta. Oma kotisivukin on jo lähes kolmanneksella yrityksistä. Internetin ja sähköpostin käyttö ovat tuoneet uusia liiketoimintatapoja. Myynnissä ja markkinoinnissa Internetiä käyttää jo viidennes yrityksistä.

Tutkimustietoja tarvitaan tietoteknisen koulutuksen suunnittelussa. Viime keväänä tehtyyn kyselyyn vastasi 237 yritystä, joista valtaosa oli pieniä, alle kymmenen henkilöä työllistäviä yrityksiä. Pk-yrityksissä tietotekniikan käytön kehitys on ollut samansuuntaista kuin muussakin yhteiskunnassa. Jo lähes kaikilla eli 80 prosentilla alueen yrityksistä on käytössään tietokone. Sitä käytetään edelleen tyypillisimmin tekstinkäsittelyyn ja laskutukseen. Laitekannan uudistuminen ja käyttömahdollisuuksien monipuolistuminen mahdollistavat uusimpien tietoliikenneyhteyksien käyttöönoton. Tuotannossa eniten ovat yleistyneet prosessien ohjaukseen käytettävät sovellutukset.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.