Tietosuojavaltuutettu: Poliisilla selkeitä ongelmia rekisterinpidossa

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kummastelee poliisijohdon näkemyksiä keskustelussa epäiltyjen rekisteristä.

- Poliisin ylijohto sanoo, että kohu vaikeuttaa poliisin toimintaa. Lainvalvojana mietin, että on se ihme juttu, jos ajatellaan, että laillinen toiminta vaikeuttaa poliisin toimintaa.  

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoi tänään, että tietovuodot ja epäiltyjen rekisteristä julkisuudessa esitetyt väärät tulkinnat ovat vaarantaneet poliisin rikostorjunnan.

- Tietoja syötetään järjestelmään huomattavasti aiempaa vähemmän, ja ennalta ehkäisevä vihjetieto ei enää välity poliisin sisällä samaan tapaan kuin aiemmin, poliisiylijohtaja kommentoi.  

Tietosuojavaltuutettu muistuttaa, että kyse on kansalaisten perusoikeuksista. Epäiltyjen rekisteriä on myös ollut luvallista käyttää yhtenä lähteenä turvallisuusselvityksissä vuoden alusta, vaikka tiedot pitäisikin varmistaa aina muista lähteistä.  

- Se ei ollut hyvä päätös ainakaan tässä tilanteessa, ennen kuin poliisi perkaa järjestelmänsä.  

Hän katsoo, että poliisilla on yleisesti ollut selkeitä ongelmia eri rekisteriensä kanssa sekä tietojen tallennuksessa että tietojen käytössä.  
- Mutta toisaalta ongelmille yritetään jotain tehdä.

Nimi ei aina merkitse epäiltyä

Suomen Kuvalehti kertoi eilen, että rekisterissä ovat olleet muun muassa poliitikkojen Matti Vanhasen (kesk) ja Ilkka Kanervan (kok) sekä laulaja Vesa-Matti Loirin nimet. Poliisihallitus painottaa, ettei nimi rekisterin yhteydessä tarkoita aina rikosepäilyä.

Henkilötallennuksessa oleva selostus voi sisältää rikoksen kohteeksi joutuvan asianomistajan tai mahdollisen todistajan tietoja.  

- Jos olisi vain epäillyn tietoa, se ei välttämättä kerro kokonaisuutta, Paatero sanoo.  

Paateron mukaan rekisteriä käydään paraikaa läpi, mutta se vie aikaa. Merkintöjä on kymmeniätuhansia, ja niistä kustakin tarkistetaan, mikä merkinnän perustelu on ollut. Virheelliset poistetaan ja dokumentoidaan.  

Tietosuojavaltuutettu on tarkastanut epäiltyjen rekisterin laillisuutta aiemmin.  

- On osoittautunut, että tällaisten pistokoemaisten tarkastusten tekeminen ei ole ollut systeemin kuvaamisen kannalta se paras vaihtoehto, Aarnio sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat