Mainos

Tietosuojavaltuutettu: Epäiltyjen rekisteriä ei ole tarkastettu pariin vuoteen

17:10

Poliisihallitus käynnisti Putin-tiedon jälkeen poliisin epäiltyjen rekisterin sisältöön liittyvän tarkastuksen. Tarkoitus on selvittää pikavauhtia rekisteritietojen oikeellisuus.

Poliisihallitus valvoo keskusrikospoliisin ylläpitämää epäiltyjen rekisteriä. Myös tietosuojavaltuutetulla on valvontavastuu.

Tietosuojavaltuutetun toimisto tekee kansalaisten vireille saattamia tarkastamisia, noin 30 tarkastusta vuodessa sekä poliisin rekisteripitotoimintaan liittyviä tarkastuksia. Kyseistä epäiltyjen rekisteriä ei kuitenkaan ole tarkastettu pitkään aikaan.

– Tänä vuonna tai viime vuonna ei ole tarkastettu epäiltyjen tietojärjestelmää, tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa.

Aarnion mukaan syynä on se, että poliisin rekistereitä on kymmenittäin ja heidän arvioitavana on rekisterin tarkoituksenmukaisuus ja myös käytössä olevat resurssit.

– Suojelupoliisin tietojärjestelmä tarkastettiin muutama vuosi sitten ja lisäksi lähivinkkipalvelu, jossa on paljon elementtejä epäiltyihin liittyvistä asioista, Aarnio jatkaa.

45 minuuttia -ohjelma kertoi tänään, että poliisin epäiltyjen rekisterissä on nuhteettomien suomalaisten nimiä, joita on hatarin, arveluttavin tai virheellisin perustein liitetty rikoksesta epäiltyyn henkilöön tai rikolliseen toimintaan. Lain mukaan epäiltyjen rekisteriin kirjaamiseen täytyy liittyä rikosepäily tai rikostutkinta.

Arkaluonteista Putin-kirjausta selvitetään myös valtakunnansyyttäjänvirastossa, joka käynnisti viime viikolla rikostutkinnan Venäjän presidentin Vladimir Putinin nimen päätymisestä Suomen poliisin tiedustelulistalle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.