Mainos

Tietosuojavaltuutettu: ATK-osastoa turha syyttää tietovuodoista

Tietosuojavaltuutettu ja hänen toimistonsa on asetettu valvomaan kohutun Lex Nokia -lain valmistelua ja sen mahdollista toteutumista. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio pitää erittäin hyvänä sitä, että keskustelua käydään siitä, miten maassa lakeja säädetään ja kuka niihin vaikuttaa.

- Se, että ovatko Lex Nokiaan liittyvät painostusväitteet totta, sen ainoastaan historia näyttää, Aarnio miettii MTV:n haastattelussa

Aarnio summaa koko ongelman yritysten tietovuodoista siihen, että yritysten johdon täytyisi ottaa vastuu ja hoitaa asiat niin, että mitään tietovuotoja ei pääse syntymään.

- Korostan vielä, että se ketä me katsomme suurennuslasilla, ei ole niinkään ATK-osasto vaan organisaation johto, joka sitten käytännössä toteuttaa nämä asiat.

Sähköposti vain pieni pisara

Aarnio muistuttaa, että Lex Nokia ei ole edes Euroopassa ainutlaatuinen tapaus. Yrityksillä on hänen mukaansa omia tapojaan hoitaa tietovuotoasioita. Ei kuitenkaan lakia.

- Nämä yritystoimitaan liittyvät tietoturvauhkat ovat mitä moninaisemmat. Sähköpostiliikenne on vain pisara meressa, tietosuojavaltuutettu sanoo.

Organisaatiot ovat Aarnion mukaan liian haavoittuvia. Hän perääkin toistuvasti yritysjohdon osaamista tietouhkien torjumisessa.

- Se tapa, millä näitä yrityssalaisuuksia on suojattu, on ollut hyvinkin löyhäkätistä ja suojaamatonta.

- Lex Nokian yksi keskeinen oivallus onkin, että se pakottaa organisaatiot analysoimaan ja rakentamaan alusta asti oman tietoturvallisuutensa uudelleen.

Aarnion mukaan tietosuojavaltuutetun toimistoon tulee runsaasti lausuntopyyntöjä tapauksista, joissa työntekijät ovat käyttäneet esimerkiksi yrityksen rekistereitä omiin tarkoituksiinsa.

- Näistä asioista tuomitaan ihmisiä viikoittain, Aarnio sanoo.

Tietosuojavaltuutettu on asetettu valvomaan Lex Nokiaa.

- Jos laki hyväksytään, niin valvonta pitää olla niin katu-uskottavaa, että sen primääritavoite täyttyy. Yrityssalaisuudet ja verkkojen turvallisuus täytyy saada taattua muilla keinoin kuin tietoihin kajoamisella, Aarnio muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.