Puhelinsovellusten ehdot uuvuttavat: 90 000 sanaa, Hamletissakin vain 30 000

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo yllättyneensä uutisesta, jonka mukaan turvallisuusjärjestöt voivat saada käsiinsä tietoja älypuhelinten sovellusten käyttäjistä.

Brittilehti The Guardianin mukaan suomalaisen peliyhtiön Rovion kehittämä Angry Birds on yksi vuotavista sovelluksista, jonka kautta esimerkiksi USA:n turvallisuusvirasto NSA voisi saada käsiinsä käyttäjien henkilökohtaisia tietoja.

– Alun perin lähdettiin siitä, että kirjesalaisuus on yksi demokratian kulmakivi. Nykyään, jos on tekemisissä teknologian kanssa, kaikki tuntuu olevan mahdollista, Aarnio toteaa.

Aarnion mukaan yhä enemmän verkossa viihtyvät kuluttajat ovat tietämättömiä, mitä missäkin tapahtuu.

Hän peräänkuuluttaa myös sovellusten luojien vastuuta.

– Englantilaiset kollegat tekivät selvityksen, jossa he lukivat yhden sovelluskaupan sopimusehdot läpi. Ehdoissa oli yli 90 000 sanaa. Shakespearen Hamletissa on 30 000 sanaa, ja sen lukeminen on jo hyvä saavutus.

Aarnio kertoo, että esille nousseet tietosuojakysymykset on noteerattu päättäjien tasolla.

– Ihmisillä on oikeus tietää, kuka heitä koskevia tietoja kerää ja mihin tarkoitukseen. EU valmistelee uutta tietosuoja-asetusta, jonka mukaan sovellusten suunnittelijoilla olisi myös tietosuojaan liittyvä vastuu.

Tietosuojavaltuutettu korostaa, että sovellukset ovat vain yksi älypuhelinten osa-alue, johon kohdistuu vakoilun uhkaa.

– Itse älypuhelimessa on toimintoja, joita ei ole kuluttajalle ja esimerkiksi yritysten edustajille kerrottu. Puhelinten tietoturvassa on ihan varmasti parantamisen varaa.

Lue myös:

    Uusimmat