Mainos

Tietosuojalain valmistelu hämmästyttää oikeusministeriössä

Suunniteltu lainmuutos antaisi työnantajalle lisäoikeuksia tarkastella työntekijöidensä sähköpostin tunnistamistietoja.

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvoksen mielestä kaavailtua tietosuojalakia ei ole valmisteltu oikein.

Suunniteltu lainmuutos laventaisi työnantajan oikeuksia tarkastella työntekijöidensä sähköpostien tunnistamistietoja. Tarkoituksena on estää yrityssalaisuuksien vuotamista.

Lainsäädäntöneuvos Anna-Riitta Wallinin mukaan sähköisen viestinnän tietosuojalain valmistelussa on ohitettu lainvalmistelun normaalit menettelytavat ja laatuvaatimukset.

Tietosuojalain muutosta valmisteltiin laajassa työryhmässä. Keskustelua herättänyt pykälä näyttää Wallinin mukaan laaditun työmarkkinajärjestöjen keskeisissä neuvotteluissa sen jälkeen kun työryhmän ehdotus oli jo lausunnoilla.

- Toki jokaisella on tässä maassa oikeus ehdottaa lakiuudistuksia. Jos aloite lainmuutokseksi tulee, se yleensä vasta käynnistää varsinaisen valmistelun asianomaisessa ministeriössä. Lainvalmistelun laadun turvaaminen edellyttää avoimuutta, keskustelua, arviointia ja tarkentavaa jatkovalmistelua, Wallin painottaa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK sekä työntekijöiden SAK ja toimihenkilöiden STTK ovat yhteisymmärryksessä muotoilleet pykälän sähköpostiseurannasta. Akavan mielestä pykälä vaarantaa vakavasti työntekijöiden yksityisyyden suojaa.

Wallinin mielestä sähköpostin tunnistamistietoja koskevat säännökset olisivat väärässä paikassa sähköisen viestinnän tietosuojalaissa. Hänen mukaansa asiasta pitäisi säätää laissa yksityisyyden suojasta työelämässä, jossa on pitkälti määritelty työntekijän sähköpostin käytöstä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.