Mainos

Tietomurrot yleistyvät vauhdilla

Tietokoneisiin kohdistuvien tietomurtojen määrä on nopeassa kasvussa. Yrityksien tulisi varmistaa tietosuojauksensa.

-

Tietoturvallisuutta valvovan viestintäviraston asiantuntijan mukaan tietokoneisiin kohdistuvien tietomurtojen lisääntyminen on huolestuttavaa. Murtojen kasvusta voi syyttää kuitenkin myös yrityksiä, jotka eivät vaivaudu päivittämään murroilta suojaavia tietokoneohjelmistoja.

Vantaan poliisin paljastama tietomurtosarja on vain yksi esimerkki krakkeroinnin eli tietokonemurtojen laajuudesta. Kahden 18-vuotiaan epäillään murtautuneen verkkojen kautta 300 yrityksen tietokoneisiin. Viestintäviraston tietoturvallisuusyksikön päällikkö Timo Lehtimäki näkee tilanteen pahenevan nopeasti.
- Tällä hetkellä tietomurtotilanne on aika huolestuttava. Alueen tunnetuimman pelurin eli amerikkalaisen CERT-CC:n mukaan tietomurtojen määrä on tuplaantunut viime vuosina, Lehtimäki sanoo.

Yritysten huolehdittava tietoturvastaan

Paljastuneessa murtosarjassa krakkerit käyttivät välineenään tietoturvayhtiö SSH:n vanhentunutta suojaohjelmaa. Ohjelman puutteet on tunnettu jo vuosia, ja sitä käyttäneitä yrityksiä on pyydetty päivittämään ohjelma. Yritykset ovat perin laiskoja pitämään huolta omasta tietoturvallisuudestaan.
- Erityisesti pienissä yrityksissä päivityksiä ei tehdä siinä tahdissa kuin pitäisi. Toisaalta päivityksiä erilaisiin tuotteisiin tulee vuosittain hyvin paljon, joten aihe on haastava, Timo Lehtimäki kertoo.

Täysin turvallinen tietojärjestelmä on vaikea ellei mahdoton rakentaa, varsinkin kun verkoilta ja koneilta vaaditaan yhä helpompaa käytettävyyttä, ja yhä useampi yritys ja ihminen toimii jo verkossa. Krakkerit vaihtavat keskenään murtotietoja ja onpa internetistä saatavana jopa valmiita paketteja, joilla voi murtautua tiettyihin ohjelmiin. Myös yksityinen ihminen voi olla tietomurron kohteena.

- Kyllä myös yksittäisen kansalaisen tulisi huolehtia oman koneensa turvallisuudesta, vaikka koneella ei olisikaan sitten muuta kuin kakkureseptejä, niin sitä voidaan aina käyttää hyökkäysalustana eteenpäin, jolloin myös yksityisten ihmisten tulisi huolehtia tietoturvallisuudestaan, Timo Lehtimäki muistuttaa.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 25.2.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.