Mainos

Tietokonevirusten valmistaminen kriminalisoidaan

Tietokonevirusten valmistamisesta ja levittämisestä tulee rikollisia tekoja. Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksen rikoslain muuttamisesta. Lakiin tulee uusi pykälä, jolla "vaaran aiheuttaminen tietojenkäsittelylle" kriminalisoidaan.

Tietokoneviruksella tarkoitetaan yleensä sellaista ohjelmaa tai ohjelmakäskyjen sarjaa, jolla pyritään aiheuttamaan haittaa tietojärjestelmille tai tuhoamaan tietoja tai ohjelmistoja. Varsinaisesti virukset ovat yksi - joskin yleisin - haittaohjelmien alalaji. Nykyisin virusten valmistaminen tai levittäminen eivät sellaisinaan ole rangaistavia tekoja. Vasta sitten, kun aktivoitunut virus on aiheuttanut vahinkoa, voidaan tekijää joissain tapauksissa rangaista vahingonteosta tai tuhotyöstä.

Lainsäädäntö ei siten ole pysynyt teknisen kehityksen kelkassa. Nyt asiaa pyritään korjaamaan. Vastedes rangaistavaa olisi siis tietojenkäsittelylle tai tieto- tai telejärjestelmän toiminnalle haittaa aiheuttamaan suunnitellun viruksen valmistaminen, saataville asettaminen ja levittäminen. Myös viruksen valmistamiseen opastavan ohjeen saataville asettaminen olisi rangaistavaa. Rangaistuksena virusrikoksesta olisi sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Kaikkein vakavimmissa tapauksissa voitaisiin soveltaa tuhotyön rangaistuksia.

Vakava uhka tietojärjestelmille

Tietokoneviruksen valmistamisen ja levittämisen kriminalisointia perustellaan sillä, että tiedonsiirron häiriöttömästä toiminnasta on tullut olennaisen tärkeää myös yhteiskunnallisille toiminnoille. Erityisen riskialttiita aloja ovat esimerkiksi energiahuolto, terveydenhuolto sekä rautatie- ja lentoliikenne. Virustapausten taloudelliset seuraamukset ovat nousseet kymmenen viime vuoden aikana tuntuvasti. Myös ennalta ehkäisevä virusten torjunta on aiheuttanut viranomaisille ja yrityksille melkoisia kustannuksia.

Virukset ovat myös uhka jatkuvasti laajenevalle tietoverkkojen kautta tapahtuvalle sähköiselle asioinnille ja kaupankäynnille. Virukset voivat muuttaa ja tuhota sähköisten asiakirjojen sisältämää tietoa, mikä aiheuttaa oikeudellista epävarmuutta ja tuhoaa tällaisten asiakirjojen luotettavuuden. Viruksille on ominaista, että ne eivät pysty toimimaan itsenäisesti, vaan ne tarvitsevat aina toisen ohjelman isännäkseen. Tietokonevirukset voivat levitä itsestään tietokoneessa ohjelmasta toiseen ja tietoverkon välityksellä edelleen koneesta toiseen. Yleisimmin virukset leviävät levykkeiden tai tietoverkkojen välityksellä.

Tietokonevirukset ovat melkoinen ongelma maailmalla. Nykyisin tunnetaan kaikkiaan noin 12 000 virusta. Suomesta erilaisia viruksia on löydetty runsaat 300. Niistä Suomessa kirjoitettuja on noin 50. Eduskunnassakin on tietokonevirus ollut tuhotöissä. Virus ehti saastuttaa vuonna 1993 parikymmentä työasemaa. Virus oli uudempi kuin käytössä ollut virustentorjuntaohjelma, ja pahantekijä paljastui vasta, kun yhden mikrotietokoneen kiintolevy tuhoutui. Lainmuutos on tarkoitus saattaa voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja