Mainos

Tietokonevirukset jatkavat leviämistään

Tietokonevirukset jatkavat kiivaasti leviämistään internetissä. F-Securen mukaan tilanne on edelleen pahentunut eilisestä.

Tietokonevirukset ovat jatkavat kiivaasta leviämistään internetissä myös tänään. Näkyvintä haittaa aiheuttaa sähköpostin liitetiedostona leviävä Sobig-sähköpostimato. Madon kuudes versio on aiempia aggressiivisempi lähettämään sähköposteja eteenpäin.

-Saastuneita koneita ei välttämättä ole enempää kuin saman viruksen aiempien versioiden aikana, mutta tämänhetkinen mato tuottaa sähköpostia merkittävästi enemmän ja nopeammin, kertoo F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

Virus imuroi verkosta koodia, joka muuttaa saastuneen koneen sähköpostipalvelimeksi. Madon lähettämät postikuormat ovat nyt ennennäkemättömän suuria sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Sobicin lisäksi pulmia aiheuttivat edelleen Lovsan-mato ja sitä tuhoava, maanantaina löytynyt Welchi-virus. Hyppösen mukaan Welchin aiheuttamat ylikuormitukset tuottivat myös tänään ongelmia suurissakin suomalaisyrityksissä.

Lovsan-madon leviämisen suodatus suomalaisten teleoperaattoreiden verkoissa lopetetaan huomenna puoliltapäivin. Viestintävirasto varoittaa, että runsas viikko sitten aloitetusta suodatuksesta luopuminen saattaa jälleen kasvattaa madolle alttiiden tietojärjestelmien saastumisriskiä.

Uusia versioita odotettavissa

Uusia viruksia on odotettavissa vastaisuudessakin. Virusvaroitukseksi naamioitu perinteinen sähköpostimato Dumaru yrittää hyödyntää koko sekasotkua.

Hyppönen kertoo juuri löytyneestä uudesta madosta, jonka idea on sama kuin Dumarun.

-Tällaisia tullaan näkemään lisää. En pitäisi mahdottomana, että kohta nähtäisiin mato, joka yrittää poistaa Welchi-madon, joka yritti poistaa Lovsan-madon.

Hyppönen ennakoi, että Lovsanin ja Welchin kaltaiset madot jatkavat leviämistään kuukausia, jopa vuosia. Niiden leviäminen kuitenkin vaimenee.

-Näin pahana tilanne ei tule jatkumaan. Viimeistään perjantaina ollaan jo rauhallisemmilla vesillä, Hyppönen uskoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.