Mainos

Tietokonevirukset ärhentyivät madoiksi

Tietokonevirusten maailma mullistui vuoden aikana, kun perinteiset virukset ärhentyivät monimutkaisiksi verkkomadoiksi.

Viruksia löytyi myös enemmän kuin koskaan: määrä jopa kymmenkertaistui vuoden 2000 luvuista. Uutta oli myös virusten kattavuus. -Kymmenestä kautta aikojen levinneimmästä viruksesta kuusi syntyi tänä vuonna, niistä vielä puolet syksyn aikana, sanoo toimitusjohtaja Jyri Pohja tietoturvayhtiö Norman Ibas Oy:stä.

Merkittävää oli myös se, että viruksista on tullut huomattavasti sitkeämpiä, hankalampia ja muuntuvampia. -Myös vaikutukset ovat hiukan muuttuneet. Aikaisemmin puhuttiin viruksista, jotka tuhosivat tiedostoja. On toki mahdollista, että tämmöinen tapahtuu milloin tahansa tulevaisuudessakin. Viime aikoina virukset ovat kuitenkin enemmänkin avanneet ulkopuolisille portteja tietojärjestelmiin ja levittäneet käyttäjien informaatiota avoimeen verkkoon.

Pohjan mukaan nykyisin onkin tullut entistä tärkeämmäksi päivittää virustorjuntaohjelmaa säännöllisesti. Uusia keinoja taistelussa matoja vastaan ovat työasemakohtaiset palomuurit; niillä voidaan estää hakkereiden pääsy tiedostoihin ja tiedon lähettäminen edelleen koneen ulkopuolelle.

Nimda pahin

Pahimpana sähköpostituholaisena voidaan pitää syyskuussa iskenyttä Nimdaa, joka ensimmäisenä viruksena otti hallintaansa web-sivustoja levitäkseen.

Joidenkin arvioiden mukaan Nimda saastutti jopa 2,5 miljoonaa tietokonetta, ja samalla se tukki suuriakin lähiverkkoja suuren verkkokuorman takia. -Ne ovat jonkun näköisiä arvioita. Olen erittäin skeptinen antamaan tämäntyyppisiä lukuja, koska en ole vielä koskaan nähnyt tahoa, joka pystyisi perustelemaan ne selkeästi, Pohja sanoo.

Kuten yleensä, myöskään Nimdan kirjoittajaa ei ole saatu selville. On tosin arveltu, että se olisi useamman henkilön yhteistyön tulosta. Viittauksia on löydetty esimerkiksi Kiinan suuntaan. Nimdassa yhdistyi neljä erilaista tapaa levitä, mikä teki siitä ainutlaatuisen.

Pohja arvioi, että myös ensi vuosi tulee olemaan viruksentorjujille vilkas. Tähän saakka PC-maailmasta on löydetty lähes 60 000 virusta. -Epäilemättä varmaan pahenee. Mutta se paheneeko tilanne samaan tapaan kuin tämä vuosi viime vuoteen verrattuna? Tuntuisi oudolta - en henkilökohtaisesti usko siihen, Pohja aprikoi.
Lääkkeet pyritään kuitenkin löytämään tulevaisuudessa entistä nopeammin. -Pyrimme kehittämään sellaisia tekniikoita, joilla virukset pystytään havaitsemaan jo ennen kuin niitä tunnetaan. Se on varmasti kaikkien virustorjuntayhtiöiden päätavoite.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.