Tietokonevalmistaja Acer vienyt Venäjälle yli 70 miljoonan dollarin edestä laitteistoja sanktioista huolimatta

Taiwanilainen valmistaja on aiemmin ilmoittanut, että se on lopettanut toimintansa Venäjällä.

Uutistoimisto Reutersin saamien tullitietojen mukaan taiwanilaisvalmistaja on vienyt yli 70,4 miljoonan dollarin edestä laitteistoja Venäjälle huhtikuun 2022 ja maaliskuun 2023 välillä. 

Acerin toiminta ei ole laitonta, mutta se on jyrkässä kontrastissa kilpailevien tietokonevalmistajien, kuten HP:n ja Dellin toimille, jotka ovat keskeyttäneet tuotteidensa viennin Venäjälle sen aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa viime keväänä. 

Taipei on määrännyt elektroniikkaa koskevia sanktioita Venäjälle, mutta kyseinen vienti on tapahtunut Acerin Sveitsissä sijaitsevan tytäryhtiön kautta. 

Koska lähetykset eivät ole lähteneet Taiwanista, ne eivät ole rikkoneet sen asettamia sanktioita. Ne eivät myöskään ole sisältäneet tuotteita, jotka ovat olleet Sveitsin sanktiolistalla lähetysten aikaan.

Acer on väittänyt lakkauttaneensa viennin Venäjälle

Acer on viime vuoden huhtikuun 8. päivä ilmoittanut, että se on lakkauttanut kaiken toiminnan Venäjällä. 

Reutersin kyselyissä Acer on vastannut, että se on noudattanut kansainvälisiä säädöksiä ja kauppalakeja, jotka koskevat Venäjän-vientiä. Lisäksi Acer on todennut, ettei se ole toimittanut tietokoneita Venäjälle huhtikuun 8. päivän jälkeen, mutta lisäsi että se on vienyt "pieniä määriä näyttöjä ja lisäosia Venäjän markkinoille siviilikäyttöön".

Acer ei vastannut, miksi se on jatkanut toimituksia Venäjälle ilmoitettuaan, että on lakannut toimintansa siellä. Acerin Venäjän yksikkö on ilmoittanut Reutersille, että "mikään ei ole muuttunut" viime vuoden huhtikuun ilmoituksen jälkeen.

Konsultointiyhtiö IDC Russian mukaan Acerin koneet muodostivat 18,5 prosenttia Venäjän tietokonemyynnistä vuoden 2021 neljännellä kvartaalilla. 

Reutersin mukaan Acerin vienti kertoo siitä, että kansainvälisistä sanktioista huolimatta ulkomaiset tuotteet ovat saatavilla kuluttajille Venäjällä. G7-maat kokoontuivat taannoin Japanissa, ja sopivat sanktioiden tiukennuksesta, sekä Venäjän pakotteiden kierron katkaisemisesta. 

8.6.2023 19.26: Juttua päivitetty: korjattu summa 70,4 miljardia dollaria oikeaan summaan 70,4 miljoonaa.

Lue myös:

    Uusimmat