Mainos

Tietokonetta käytetään opetuksessa yllättävän vähän

Tutkijan mukaan tietokonetta käytetään kouluopetuksessa vähän. Tietokonetta käytetään lähinnä pienimuotoisiin tiedonhakutatehtäviin.

Tietokonetta käytetään kouluopetuksessa edelleen yllättävän vähän, sanoo tutkija Liisa Ilomäki Helsingin yliopiston psykologian laitokselta.

-Olemme seuranneet tunteja, eikä käyttö ole oleellisesti lisääntynyt, Ilomäki valittelee.

Oppilaiden arvioiden mukaan he käyttävät tietotekniikkaa opetuksessa lähinnä kuukausittain, osa jopa vain pari kolme kertaa vuodessa.

Opettajat arvioivat käyttöä jonkin verran runsaammaksi. Käyttö vaihtelee koulusta ja opettajasta riippuen. Seurannan perustella vain harva niistäkin opetustilanteista, joissa tietotekniikkaa käytetään, on pedagogisesti korkeatasoisia.

Lähinnä tietokonetta käytetään pieniin yhdellä tunnilla toteutettaviin tiedonhakutehtäviin, jotka ovat opettajakeskeisiä. Lisäksi konetta käytetään projekteihin, joissa oppilailla on suurempi vastuu.

Koululaisten perheistä noin 90 prosentilla on kotonaan tietokone. Ilomäen mielestä koulujen tietokonekäytöllä ei olekaan merkitystä oppilaiden taitoihin - paitsi siinä noin 10 prosentin joukossa, joilla konetta ei ole. Konetta vailla ovat yleisesti maahanmuuttajaoppilaat sekä sosioekonomisesti vaikeissa perheoloissa elävät oppilaat.

Ilomäen mielestä tekniikkaan on Suomessa satsattu jo tarpeeksi resursseja, nyt huomio pitäisi kiinnittää muualle. Koneita kyllä on, vaikka niiden määrässä Suomi onkin pudonnut Hollannin taakse.

Ilomäki nostaisi pedagogisen opetuksen tasoa esimerkiksi tukemalla opettajien verkottumista ja yhteistyöprojekteja. Kehitystyön tulisi hänen mukaansa ulottua koko opettajayhteisöön, ei vain tiettyihin pioneeriopettajiin. Tietokoneiden opetuskäytön tulisi olla opettajien keskuudessa yleisesti hyväksyttävää, Ilomäki toivoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.