Tietokoneilta apua rikosanalyysin teossa

Uudet karttaohjelmat mahdollistavat jatkossa rikollisen maantieteellisen profiloinnin. Uusi järjestelmä auttaa poliisin rikollisen jäljille aiempaa nopeammin.

Helsingin poliisi tehostaa rikosanalyysiaan. Tietokoneita käytetään eri kaupunginosissa tapahtuvien rikosten analysointiin.

Uudet karttaohjelmat näyttävät selvästi esimerkiksi sen, miten asuntomurrot keskittyivät viime vuonna keskustaan, Kallioon ja Huopalahteen.

Apulaispoliisipäällikkö Jari Liukku sanoo, että kyse on tiedusteluperusteisesta johtamisesta, jossa tietoa hankitaan monelta taholta ja sitä hyödynnetään strategisessa ja operatiivisessa toiminnassa.

Tietoa on käytetty poliisitoiminnan kohdentamisessa esimerkiksi pahoinpitelyrikosten ehkäisemisessä.

Komisario Mika Pasanen Helsingin poliisin esikunnasta kertoo, että järjestelmän avulla on seurattu ryöstörikollisuutta ja esimerkiksi asuntomurtoja. Ajatuksena on se, että sen avulla tunnistetaan ilmiöt ennen kuin ne kasvavat suuriksi.

Asuntomurrot kartalle

Asuntomurtojen määrä Helsingissä on laskenut 1990-luvulta, jolloin murtoja tehtiin vuosittain jopa oli 700. Viime vuonna määrä oli 400, ja murroista selvisi noin joka neljäs.

Poliisin kartta näyttää selvästi, kuinka murrot keskittyivät vuonna 2006 keskustaan, Kallion seudulle, Töölöön ja Huopalahti-Haagaan.

- Nuo alueet ovat olleet perinteisesti kärjessä. Talot ovat vanhoja ja lukitukset väljiä. Murtoja voitaisiin estää takalukituksella, sanoo Helsingin rikospoliisin asuntomurtoja selvittävän yksikön rikoskomisario Mikko Halme.

Asuntomurtojen vähenemisen taustalla on se, että "vanhaan aikaan" alkoholistit tekivät murtoja viinan takia. Nykyisin valtaosa murtomiehistä on narkomaaneja, ja kaupoista on helpompi varastaa tavaraa kuin jonkun kotoa.

Halmeen mukaan asuntomurtoja tutkivat poliisit ovat aina tienneet, missä murtoja tehdään, ja usein oma vainu vie tekijänkin jäljille.

- Tiedusteluperusteisen johtamisen hyöty on se, että asioihin voidaan puuttua nopeammin.

Halmeen mukaan on myös hyvä, että resursseista päättävät ovat ajantasalla siitä, mitä kentällä tapahtuu.

Pasanen kertoo, että suunnitteilla on laajempaakin tietotekniikan käyttöä, muun muassa maantieteellistä profilointia.

- Tyypillisesti rikolliset tekevät rikoksensa lähiympäristössä, tutussa piirissä. Aivan kotitalon lähellä rikosta ei tunnistamisvaaran takia tehdä. Tietoja analysoimalla voidaan päästä siihen, että tunnistetaan todennäköisiä rikollisten asuinpaikkoja. Mikään ei korvaa rikostutkijan työtä, mutta tämä voi auttaa kohdentamaan sitä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat