Mainos

Tietokoneet monipuolistavat kirjastoautojen toimintoja

Atk-yhteyksien saaminen kirjastoautoihin avaa pyörillä kulkeville kirjastoille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Kirjastoautosta on mahdollista kehittää jatkossa myös muuta kuin kirjasto.

-Suomessa on jo vauhdissa ensimmäinen projekti, jossa kirjastoauto tarjoaa pääteyhteyden pankkeihin, Kelaan ja työvoimatoimistoihin. Tällainen auto on kunnan liikkuva toimipiste, joka vie palveluja syrjäkulmille, linjaa Tampereen kirjastoautokeskuksen osastonjohtaja Antero Kyöstiö.

Kyöstiön kuvailema monipalveluhanke on alkanut Kemijärvellä. Tämän kaltainen monipalvelu on hänen mukaansa tärkeä tekijä kansalaisten tasa-arvolle: se tuo takaisin syrjäkulmille jo kadonneita palveluita. Myös kaupungeista löytyy eri palvelujen katvealueita, joissa useita palveluja tarjoava kirjastoauto voisi olla tarpeen.

Kunnat yhteistyöhön

Suomessa on tällä erää 200 kirjastoautoa. Kyöstiön mukaan nyt "voi jo laskea yhden käden sormilla" ne autokirjastot, joissa ei ole atk-yhteyksiä.

-Kirjastoautojen reitit kattavat koko maan Inarista Helsinkiin ja Ilomantsista Vaasaan. Lamavuosina näiden autojen määrä kuitenkin hieman väheni. Tätä on mahdollista paikata kuntien välisellä yhteistyöllä, jota saisi vielä tehostaa. Lisäksi atk avaa paremman tehon näkymät myös kirjaston omiin palveluihin, Kyöstiö määrittää.
Tekninen kehitys madaltaa eroa kiinteän kirjaston ja kirjastoauton välillä. Kun kirjastoautossa on on-line -yhteys, asiakas esimerkiksi saa välittömästi tiedon, mistä kirjastosta hänen toivomansa opus löytyy.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.