Mainos

Tietokoneet isorokon perässä

Isorokkoon etsitään lääkettä massiivisella grid-tietokoneverkolla. Jopa kaksi miljoonaa tietokonetta yhdistävään projektiin on lliiynyt tutkijoita mm. Oxfordin yliopistosta.

IBM on käynnistänyt yhdessä tietotekniikkayritys United Devicesin ja ohjelmistovalmistaja Accelrysin kanssa projektin, jolla etsitään lääkettä isorokkoinfektioon. Projektia varten luodaan miljoonien tietokoneiden muodostama maailmanlaajuinen grid-tietokoneverkko, joka yhdistää yksittäisten koneiden kapasiteetin ja hyödyntää niiden ylimääräistä tehoa potentiaalisten isorokkolääkkeiden etsimiseen. Tutkimuksen tulokset annetaan Yhdysvaltain puolustusministeriön käyttöön.

Projektiin osallistuu tutkijoita muun muassa brittiläisistä Oxfordin ja Essexin yliopistoista sekä isorokkoasiantuntijoita monista tutkimuslaitoksista. Projekti perustuu IBM:n, United Devicesin, Accelrysin sekä lääkkeitä kehittävän Evotec OAI -yrityksen kaupallisessa käytössä oleviin teknologioihin ja palveluihin, joita muun muassa monet lääke- ja bioteknologiayritykset käyttävät tutkimustyössään.

Tutkimuksen runkona toimiva grid-verkko yhdistää jopa kahden miljoonan tietokoneen kapasiteetin, mikä voi antaa tutkijoiden käyttöön suurimmillaan 30 kertaa maailman tehokkaimpien supertietokoneiden laskentatehon. Verkon avulla tutkijat analysoivat yhteensä 35 miljoonan lääkkeeseen mahdollisesti soveltuvan molekyylin keskinäistä suhdetta ja kykyä toimia isorokkoviruksen proteiineja vastaan. Tutkimukseen voi osallistua lataamalla tietokoneeseensa näytönsäästäjän osoitteesta www.grid.org.

Näytönsäästäjä hyödyntää huomaamattomasti tietokoneen tyhjäkäyttöaikaa ja ylimääräistä tehoa sekä kytkee sen osaksi maailmanlaajuista verkkoa. Verkon avulla molekyylien analysointi onnistuu joustavasti ja vain murto-osassa laboratoriotutkimuksiin vaadittavaan aikaan nähden. Järjestelmä lähettää yksittäisen koneen tekemien laskelmien tulokset automaattisesti tutkimuksen keskukseen koneen kytkeydyttyä Internetiin, minkä jälkeen keskus lähettää yksittäiselle tietokoneelle jälleen uutta aineistoa analysoitavaksi.

-Kannustamme yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa tietokoneen ja Internet-yhteyden omistajia kaikkialla maailmassa liittymään verkkoon ja antamaan siten tietokoneidensa ylimääräisen kapasiteetin projektin käyttöön. Tulevaisuudessa grid-verkot avaavat esimerkiksi lääketeollisuudelle aivan uusia mahdollisuuksia kehittää nopeasti ja tehokkaasti uusia tuotteita, sanoo IBM:n grid-tiedonkäsittelystä vastaava johtaja Tom Hawk.

Tutkimusprojekti kuuluu muun muassa syöpä- ja pernaruttotutkimuksia toteuttaneen grid.org:n PatriotGrid-tutkimusalueeseen, johon kuuluvilla tutkimuksilla pyritään vastustamaan bioterrorismia. Pahimmillaan kuolemaan johtavaan isorokkoon ei ole tällä hetkellä hoitokeinoa ja ainoa keino ehkäistä tautia ennalta on rokotus. Rutiinirokotukset on keskeytetty sen jälkeen, kun viimeinen tautitapaus todettiin vuonna 1977 ja Maailman terveysjärjestö WHO julisti taudin hävitetyksi vuonna 1980.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.