Mainos

Tietokone paljastaa Iranin ydinsalat

Amerikkalainen lehti kertoo Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten esitelleen IAEA:lle kannettavaa tietokonetta, jossa on tietoja Iranin ydinaseista.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat New York Times -lehden mukaan saaneet haltuunsa kannettavan tietokoneen, joka paljastaa Iranin tavoittelevan ydinaseita.

Lehti sanoo amerikkalaisten esitelleen tietokonetta myös kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle.

Amerikkalaiset eivät ole suostuneet kertomaan, miten tietokone on joutunut heidän haltuunsa. Yhdysvallat on vain ilmoittanut, että se saatiin vuoden 2004 puolivälissä iranilaiselta "yhteyshenkilöltä".

New York Times -lehti kertoo, että tietokonetta esiteltiin IAEA:n edustajille jo heinäkuussa Wienissä. Nyt esitettyjen tietojen mukaan Iran on edennyt varsin pitkälle ydinaseiden kehittelyssä ja valmistelee ohjuksiin sijoitettavaa ydintaistelukärkeä.

Lehden mukaan amerikkalaiset ovat kuitenkin myöntäneet, etteivät uudet asiakirjat sinällään todista, että Iranilla on ydinaseita. Epäilyksiä on omiaan vahvistamaan myös se, että Yhdysvaltojen aiemmat väitteet Irakin joukkotuhoaseista ovat osoittautuneet nyttemmin vääriksi.

Iranin mielestä asia on naurettava

Iran torjui uudet amerikkalaisepäilyt tuoreeltaan.

- Tämä perusteeton syytös naurattaa meitä, kertoo Iranin ulkoministeriön tiedottaja Hamid Reza Asefi.

Asefi sanoo, ettei Iran käytä kannettavia tietokoneita salaisten tietojemme säilytykseen. Hänen mukaansa tämä on jälleen hälinöintiä ennen IAEA:n hallintoneuvoston tapaamista tavoitteena myrkyttää ilmapiiri.

IAEA:n hallintoneuvosto kokoontuu 24. tätä kuuta. Aiemmin hallintoneuvosto on sanonut, ettei Iran ole ollut riittävän yhteistyöhaluinen IAEA:n tukiessa maan ydinohjelmaa.

Uudessa hallintoneuvoston tapaamisessa ratkeaa, lähetetäänkö kiista Iranin ydinohjelmasta YK:n turvallisuusneuvostoon. Turvallisuusneuvosto voi määrä pakotteita Irania vastaan.

Lännessä etenkin Yhdysvallat on epäillyt Irania yrityksistä valmistaa ydinaseita.

Iran sanoo ydinohjelmansa tavoitteiden olevan rauhanomaisia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.