Tietokirjailija arvostelee Ylen Silminnäkijää

Tietokirjailija Risto Uimonen arvostelee Ylen TV2:n Silminnäkijä-ohjelmaa.

Ohjelmassa väitettiin pääministeri Matti Vanhasen (kesk) saaneen Nurmijärvelle rakentamaansa taloon rakennustarvikkeita, jotka nimeltä mainitsematon rakennusliike oli maksanut.

Uimosen mukaan Ylen tapauksessa on aiheellista miettiä median vallankäytön rajoja.

- Tässä voidaan kysyä, onko liikuttu rajalla, jossa ei ole riittävän tarkasti kontrolloitu omaa vallankäyttöä eikä ole kriittisesti suhtauduttu lähdeaineistoon, Uimonen sanoo MTV:n Huomenta Suomessa.

Ylen mukaan Silminnäkijän tiedot on saatu luotettavasta lähteestä, eikä tietojen antajaa paljasteta lähdesuojaan vedoten.

Kalevan entinen päätoimittaja Uimonen kirjoittaa tuoreessa teoksessaan Median mahti (WSOY), että medialla on nyt enemmän valtaa kuin koskaan. Siksi on Uimosen mukaan vaarana, että valta korruptoi mediavallan käyttäjiä.

Uimosen mukaan Ylen Silminnäkijä-ohjelman tapauksessa media liikkuu oman uskottavuutensa rajoilla.

- Jos ylilyöntejä tai virheitä sattuu, ne on korjattava. Media ei voi pettää suuren yleisön luottamusta.

Media juoksee skandaalien perässä

Risto Uimosen mukaan skandaalien perässä juokseminen on ollut vahva suuntaus suomalaisessa journalismissa 2000-luvulla. Tämä johtuu kirjailijan mukaan kaupallisista syistä. Tällainen strategia voi kuitenkin jossain vaiheessa kääntyä mediaa vastaan.

- Jos lehdet eivät saavuta uusia lukijoita skandaaleilla ja köykäisillä jutuilla ja jos vanhat uskolliset lukijat hylkäävät lehden, strategia johtaa väärään lopputulokseen, hän sanoo.

Uimosen kirja Median mahti käsittelee henkilöitä, jotka ovat joutuneet eroamaan tehtävistään julkisuuden puristuksessa.

Lue myös:

    Uusimmat