Tietokannasta apua vanhusten lääkehoitoon

Vanhusten lääkehoidon ongelmista on puhuttu viime vuosina paljon. Vanhukset voivat saada liikaa tai liian vähän lääkkeitä tai ne ovat keskenään yhteensopimattomia tai niillä on sivuvaikutuksia.

Vanhusten lääkehoidon ongelmiin haetaan apua erillisestä tietokannasta. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lääkäreillä ja hoitohenkilökunnalla on selkeä tarve tietokannalle, josta voisi tarkistaa vanhusten käyttämien lääkkeiden annostuksen, haitat ja yhteisvaikutukset.

Lääkintöneuvos Erna Snellmankertoo, että sähköinen tietokanta on suunnitteluvaiheessa. Tietokannan luomiseen kuluu aikaa arviolta vuosi.

Idea tietokannasta sisältyi viime keväänä julkaistuun raporttiin vanhustenhoidosta, jonka laati professori Sirkka-Liisa Kivelä. Raportin jälkeen ministeriö ryhtyi korjaamaan epäkohtia reipasta tahtia.

Snellmanin mukaan tietokanta on tärkeä, koska vanhusten lääkehoito ei toteudu riittävän hyvin.

- Lääkäri ei tiedä riittävän hyvin kaikista potilaan käyttämistä lääkkeistä, koska potilaat eivät välttämättä kerro heille. Hoitavia lääkäreitä voi olla monta. Potilaat myös jättävät omin päin lääkkeitä ottamatta, Snellman sanoo.

Koneesta apua lääkintäongelmiin

Lääkkeitä.

Apua haetaan myös lääkkeiden koneellisesta annosjakelusta, jota pitäisi ministeriön mielestä laajentaa.

Siinä tarkistetaan ensin vanhuksen käyttämät lääkkeet ja niiden yhteensopivuus. Sen jälkeen asiakas saa apteekista kerralla kahden viikon lääkeannokset mukaansa. Jakelua voidaan käyttää myös laitoshoidossa. Snellmanin mukaan annosjakelu sopii erityisesti pitkäaikaishoitoon.

Turvallinen lääkehoito-oppaan mukaan koneellinen lääkejakelu tuo säästöjä, koska ennen sen aloittamista selvitetään lääkkeiden tarpeellisuus ja yhteensopivuus. Turhat lääkkeet karsitaan.

Koneellinen lääkkeiden annostelu vähentää myös lääkkeiden jakeluvirheitä ja vapauttaa sairaanhoitajien työaikaa muuhun. Jakelu on toiminut hyvin erityisesti paikoissa, joissa on pulaa henkilökunnasta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat