Tietojärjestelmien turvakyselyyn vastattu vähän

Kuntiin ja yrityksiin lähetetty tietojärjestelmien turvakysely on saanut laimean vastaanoton.

Etelä-Suomen lääninhallitus on ryhtynyt selvittämään yhdessä Puolustustaloudellisen suunnittelukunnan kanssa kuntien ja yritysten varautumista tietojärjestelmien toimintaan normaaliolojen häiriötilanteissa sekä poikkeusoloissa. Selvitystyö alkoi kaikille läänin kunnille sekä 220:lle eri alojen yrityksille suunnatulla kyselyllä.
Kunnista vajaa puolet ja yrityksistä vain joka viides vastasi kyselyyn. Tilanne on lääninhallituksen mukaan huolestuttava, sillä jo normaaliolojen häiriöt ovat vakava uhka kansalliselle turvallisuudelle sekä taloudelliselle toiminnalle.

- Laimea vastaanotto kertonee, että asiat eivät ole kunnossa. Kyselyssä oli määrä mm. vastata kuka tai mikä organisaatio on vastuussa kunnan tai yrityksen tietoturvallisuudesta ja varautumisesta ongelmatilanteisiin. Kysymykseen vastaaminen saattoi olla paikoin vaikeaa, arvioi Etelä-Suomen lääninhallituksen tietojärjestelmäalan valmiussuunnittelija Arto Eerikäinen.

Kyselyn tuloksia ja muita tietojärjestelmäalan varautumisasioita oli tarkoitus käsitellä tässä kuussa Hämeenlinnassa ja Lappeenrannassa järjestettävissä seminaareissa. Molemmat jouduttiin osanottajien vähyyden vuoksi peruuttamaan. Pääkaupunkiseudulle kysely on kesken, ja seminaari on määrä järjestää marraskuussa.

- Tietojärjestelmäalalla ei enää voida erottaa toisistaan varautumista normaaliajan häiriöihin ja poikkeustilanteisiin. Tästä ovat hyvinä esimerkkeinä järjestelmiin levinneet madot ja virukset, sanoo valmiussuunnittelija Arto Eerikäinen.

Hänen mielestään eräänä uhkana ovat myös toimintojen ulkoistaminen.

- Monet yritykset ostavat tietojärjestelmäpalvelut ulkopuolisilta asiantuntijoilta. Tällöin ei aina välttämättä ole varmuutta siitä, ovatko turvallisuussuunnitelmat ajan tasalla ja kuka niistä vastaa.

Lääninhallitus joutuu vuosittain antamaan liikenne- ja viestintäministeriölle selvityksen tietojärjestelmäalan ongelmiin varautumisen tilasta läänin alueella. Sen apuna ovat Puolustustaloudellisen suunnittelukunnan kolme alueellista valmiustoimikuntaa. Niiden jäsenet ovat asiantuntijoita tiedonsiirron ja tietojenkäsittelyn yrityksistä sekä energiahuollon, aluehallinnon ja puolustusvoimien edustajia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat