Mainos

TietoEnator karsii 800 työpaikkaa

Työpaikkoja lähtee lähinnä TietoEnatorin Suomen ja Ruotsin toimipisteistä. Työntekijät ovat valmiita työtaistelutoimenpiteisiin.

Tietotekniikan palveluyritys TietoEnator aikoo siirtää osan tuotannostaan Suomea halvempiin maihin. Yhtiö aloittaa yt-neuvottelut 400 työpaikan vähentämiseksi Suomessa. Osa suomalaisten tekemistä töistä siirtyy Intiaan ja Itä-Eurooppaan.

Syy muutospaineille on TietoEnatorin talousjohtajan Timo Salmelan mukaan yhtiön kannattavuuden heikentyminen.

- Toimiala on muuttumassa. Meillä on jo nyt tuotantoa suotuisamman kustannustason maissa ja sitä toimintaa aiomme kehittää myös jatkossa, Salmela kertoo.

TietoEnatorin kannattavuus ja osakekurssi kääntyivät viime vuonna laskuun. Yhtiö kertoi jo tammikuun alussa kehittämisohjelmasta, jolla pyritään 100 miljoonan euron säästöihin ensi vuoden loppuun mennessä.

Yt-neuvottelut koskevat konsernin kaikkia henkilöstöryhmiä ja toimipisteitä. TietoEnatorissa työskentelee Suomessa noin 7000 henkilöä. Suurin määrä henkilöstöä on pääkaupunkiseudulla, jossa työskentelee noin 4500 henkilöä. Lisäksi yhtiöllä on toimipisteitä muun muassa Tampereella ja Turussa.

Yhtiö aikoo lisäksi vähentää henkilöstöä Ruotsissa ja muissa maissa. Ruotsissa neuvottelut koskevat 250:ä henkeä ja muissa maissa 150:ä henkeä.

Työntekijät valmiina taisteluun

TietoEnatorin työntekijät kuulivat tiedon tulevista yt-neuvotteluista tänä aamuna. Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO julisti yhtiössä työskentelevälle jäsenistölleen ylityökiellon. Jäsenistö on liiton mukaan tarvittaessa valmis myös muihin työtaistelutoimenpiteisiin.

Pääluottamusmies Reino Turon mukaan uutinen yllätti henkilöstön, vaikka tammikuun tiedot antoivatkin työntekijöille viitteitä kielteisten suunnitelmien tulosta.

- Työnantajan Suomea koskevat vähennystoimenpiteet ovat täysin kohtuuttomia, sillä suurin osa konsernin tuottamasta voitosta syntyy täällä. Emme olleet mitenkään varautuneet, että henkilöstöä aiottaisiin irtisanoa Suomessa näin paljon, Turo sanoo.

Talousjohtaja Salmelan mukaan TietoEnator tekee parhaansa, että mahdollisimman monelle löytyisi uusi työtehtävä konsernin sisältä. Arvioita siitä, kuinka moni voitaisiin työllistää uusiin tehtäviin ei vielä ole. Henkilöstöä työnantajan lupaus ei Reino Turon mukaan lohduta.

- Täällä ollaan aika skeptisiä sen suhteen, mitä ne uudet työtehtävät voisivat olla, Turo sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.