Mainos

Tieto Saddamin avustajan pidätyksestä torjuttu Irakissa

Irakin entisen presidentinSaddam Husseinin kaartin kakkosmiesIzzat Ibrahim al-Duri on pidätetty, kertovat puolustuslähteet. Uutistoimisto Reutersin haastatteleman irakilaisen ministerin mukaan kiinni jääneen miehen henkilöllisyys ei ole täysin varma, mutta hän on hyvin todennäköisesti Izzat Ibrahim al-Douri. Miehen kerrotaan jääneen kiinni Tikritin kaupungin lähellä.

Yksi Irakin kansalliskaartin komentajista sanoo kuitenkin, etteivät hänen joukkonsa ole pidättäneet Ibrahamia.

-Meidän joukkomme eivät osallistuneet mihinkään operaatioon, eivätkä he pidättäneet Izzat Ibrahim al-Douria. Meillä ei ole mitään tietoa tästä asiasta, sanoi kenraalimajuri Ahmed Khalaf Salman, joka komentaa Tikritin alueella olevia kansalliskaartilaisia.

Myös amerikkalaiset torjuivat tiedon pidätyksestä.

- Me emme ole pidättäneet häntä eikä hän ole meidän valvonnassamme, sanoi kontra-amiraali Greg Slavonic.

- On tietysti täysin mahdollista, että he (irakilaiset) pidättivät hänet, mutta he eivät ole ilmoittaneet meille asiasta.

Uutistoimistojen mukaan 70 Ibrahimin kannattajaa on kuollut ja 80 on otettu kiinni pidätyksen yhteydessä.

Ibrahim oli Saddamin neuvonantaja ja Saddamin aikaisen hallinnon varajohtaja. Hän oli jäsenenä myös Pohjois-Irakista vastanneessa komiteassa vuonna 1988, jolloin Halabjan kaupungissa tapettiin tuhansia kurdisiviilejä kemiallisilla aseilla.

Ministeri: Saddam oikeuteen ennen tammikuun vaaleja

Oikeudenkäynti Saddam Husseinia ja hänen valtaklikkiään vastaan alkaa ennen tammikuussa järjestettäviä vaaleja, kertoo ministeri Qassem Daoud.

- Saddam Husseinin ja hänen klikkinsä vastainen oikeudenkäynti alkaa ennen tammikuulle suunniteltuja vaaleja, Daoud sanoi Kuwaitin-vierailunsa yhteydessä.

Hyökkäyksiä ja räjähdyksiä

Irakin poliisi ja yhdysvaltalaiset joukot ovat tehneet mittavan hyökkäyksen sunnimuslimien tukikohtaan Latifijassa. Sunnimuslimien edustajan mukaan hyökkäys heikensi mahdollisuuksia vapauttaa kaksi ranskalaistoimittajaa, jotka siepattiin alueella kaksi viikkoa sitten.

Islamin wahhabilais-suuntausta edustava johtaja sheikki Mehdi al-Sumaidaie määräsi voimaan fatwan, joka vaatii ranskalaistoimittajien sieppaajia luovuttamaan vankinsa heti. Al-Sumaidaien itsensä uskotaan olevan useimpien viimeaikaisten sieppausten takana.

Kolme irakilaista on saanut surmansa ja yhdeksän haavoittunut yhdysvaltalaisten joukkojen ja irakilaistaistelijoiden välisissä yhteenotoissa Talaferissa, kertoo naapurikaupunki Mosulin poliisi. Kahdentoista ihmisen kerrotaan saaneen surmansa eilisissä taisteluissa, joihin Yhdysvaltain mukaan osallistui myös syyrialaisia taistelijoita. Paikallisen sairaalalähteen mukaan uhrien joukossa oli irakilaisia naisia ja lapsia.

Bagdadista pohjoiseen sijaitsevassa Baquban kaupungissa räjäytettiin tänään pommi. Räjähdyksessä haavoittui neljä irakilaista miestä. Dujailin kaupungissa kolme ihmistä haavoittui pommiräjähdyksessä. Haavoittuneista yksi oli amerikkalaissotilas.

Viime kuussa siepatun egyptiläismiehen ruumis on löydetty Baijin kaupungista, kertovat irakilaiset poliisilähteet. Baiji sijaitsee Bagdadista 180 kilometriä pohjoiseen.

Neljä kuljettajaa siepattu

Irakilainen ryhmä on siepannut neljä jordanialaista kuljettajaa, jotka työskentelevät Irakissa olevien amerikkalaisjoukkojen kanssa, kertoo tv-kanava al-Jazeera.

Al-Jazeeran mukaan sieppaajat kuuluvat Fallujan mujahedin -nimiseen kapinallisryhmään. Ryhmän jäsen sanoi tv-kanavalle lähetetyllä videonauhalla varoittavansa viimeisen kerran kaikkia, jotka ovat yhteistyössä amerikkalaisjoukkojen kanssa.

Ryhmän nimi viittaa Bagdadin länsipuolella sijaitsevaan sunnikaupunkiin, joka on alusta lähtien vastustanut Irakissa olevia amerikkalaisjoukkoja.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.