Mainos

Tieto-Finlandiassa ehdolla Elopia, Minna Canthia ja Rautavaaraa

Tämän vuoden Tieto-Finlandia -palkinnon ehdokkaissa on tuttuun tapaan laaja aiheiden kirjo Kustaa II Adolfista vanhoillislestadiolaisten perhe-elämään. Mukana on kaksi elämänkertaa: Minna Canthista ja Einojuhani Rautavaarasta.

Dosentti Heikki Hellman valitsee kahden viikon kuluttua kuudesta teoksesta voittajan. Palkintosumma on 30 000 euroa ja sen kustantaa Suomen Kirjasäätiö.

Näin valintalautakunta perustelee vuoden 2014 Tieto-Finlandia -ehdokkaita:

Mirkka Lappalainen: Pohjolan leijona, Kustaa II Adolf ja Suomi 1611-1632 (Siltala)

Kustaa II Adolf tunnetaan uskonsoturina, mutta Mirkka Lappalainen pureutuu hänen valtakautensa vaikutuksiin Suomeen. Pohjolan legendaarisimman kuninkaan ja hänen oikean kätensä Oxenstiernan hallinnon takaa löytyy luterilaisen fanatismin sijasta raadollinen reaalipolitiikka. Vallananastajan poikana ja pojanpoikana katolisuudessa häntä ei niinkään karsastanut usko kuin oman vallan menetyksen pelko. Se johti tehokasta hallintoa rakennettaessa Suomen entistä tiukempaan kytkemiseen emämaahan. Lappalainen houkuttelee lukijansa tuon ajan vallankäyttöön dekkarimaisella otteella.

Minna Maijala: Herkkä, hellä, hehkuvainen Minna Canth (Otava)

Minna Maijala avaa Minna Canthista aikalaislähteiden tarkalla haravoinnilla kokonaan uuden, herkän ja haavoittuvan puolen. Canthia ei ole enää tarve puristaa pelkäksi naisasialiikkeen keulakuvaksi ja aatteen vaatimaksi stereotyypiksi. Kirja paljastaa onnellisen ja tasa-arvoisen avioliiton, jossa aikaisemmin demoniksi leimattu aviomies viihtyy puutarhassa, kun vaimon vastuulla on talon piirustukset. Maijala onnistuu irrottautumaan väitöskirjansa tieteellisyydestä ja luo sujuvalla tyylillään uudenlaista kuvaa kohteestaan ja hänen ajattelustaan.

Hanna Nikkanen - Antti Järvi: Karanteeni. Kuinka aids saapui Suomeen (Siltala)

Hanna Nikkasen ja Antti Järven erinomaisesti kirjoittama kuvaus aidsin tulosta Suomeen purkaa kliseitä ja myyttejä tarkastelemalla aidsia sekä yhteiskunnallisesta että lääketieteellisestä ja inhimillisestä näkökulmasta. Kirja antaa äänen aidsin eri rooleissa kohdanneille suomalaisille. Se nostaa esiin paitsi ennakkoluulot ja pelot, myös huumorin ja syvän inhimilliset sävyt kuvaamalla niin aidsiin sairastuneiden kuin epidemian järkyttämien tuntoja. Samalla se kertoo suomalaisen lääketieteen ammattilaisten määrätietoisuudesta ja pelkäämättömyydestä.

Pekka Nykänen - Merina Salminen: Operaatio Elop (Teos)

Operaatio Elopia lukee kuin jännitystarinaa. Pekka Nykänen ja Merina Salminen kirjoittavat matkapuhelinyhtiö Nokian viimeisistä vuosista vetävästi mutta kiihkottomasti. Monista lähteistä ja yli sadasta haastattelusta koostuva kirja antaa kokonaiskuvan Suomen suurimman yhtiön romahduksesta ja siitä, miten kanadalaisesta toimitusjohtajasta Stephen Elopista ei tullut Nokian pelastajaa globaaleilla markkinoilla. Yksityiskohtaiset tarinat yhtiön sisältä kertovat työilmapiirin jähmettymisestä ja innostuksen muuttumisesta epäuskoksi.

Aila Ruoho - Vuokko Ilola: Usko, toivo ja raskaus. Vanhoillislestadiolaista perhe-elämää (Atena)

Aila Ruohon ja Vuokko Ilolan kirja kuljettaa lukijansa voimakkaalla otteella keskelle vanhoillislestadiolaisten arkea. Se käsittelee herätysliikkeen nykyisten ja entisten jäsenten ajatuksia ja kokemuksia perheestä, yhteisöstä ja uskosta ja kysyy tuleeko avioparin todella ottaa vastaan niin monta lasta kuin Jumala suo. Autenttisen haastatteluaineiston kuljettaminen läpi kirjan hiljentää miettimään perustavanlaatuisia kysymyksiä elämästä, perheestä, naisen asemasta ja lapsen oikeuksista. Kirja on poikkeuksellisen rohkea avaus kipeästä aiheesta.

Samuli Tiikkaja: Tulisaarna. Einojuhani Rautavaaran elämä ja teokset (Teos)

Samuli Tiikkajan Tulisaarnassa Einojuhani Rautavaaran pitkä elämä ja sävellysteokset lomittuvat toisiinsa lumoavalla tavalla. Kirja tarjoaa sisäänpääsyn luovan ihmisen mieleen ja kertoo siitä, miten sävellykset syntyvät tai uhkaavat hukkua kaaokseen. Se on myös dramaattinen tarina vaikeuksien voittamisesta. Tiikkajan valtavaan lähdeaineistoon kuuluu kansainvälisesti arvostetun säveltäjän ennen julkaisemattomia nuottikäsikirjoituksia ja päiväkirjoja.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.