Tieto-Finlandia von Baghin Siniselle laululle

Voittajateos kertoo itsenäisen Suomen taiteitten tarinan. Voittajan valitsi Aamulehden vastaava päätoimittaja Matti Apunen, jonka mukaan kirja kertoo koko kansakunnan kulttuurihistoriasta.

Professori Peter von Bagh on saanut tämänvuotisen Tieto-Finlandia-palkinnon teoksestaan Sininen laulu. Palkinto on suuruudeltaan 26 000 euroa.

Voittajan valitsi kuuden ehdokkaan joukosta Aamulehden vastaava päätoimittaja Matti Apunen. Hänen mukaansa Sinisen laulun tärkein ominaisuus on se, että se ei puhu kohteestaan kuin aikansa eläneestä esineestä, joka "varmaankin merkitsi jotain aikansa ihmisille".

- Sinisen laulun viehättävä ominaisuus on se, että sen kuvaamat kirjat, näytelmät, maalaukset, veistokset, elokuvat, musiikki ja ihmiset ovat vahvasti läsnä, vuosikymmenestä riippumatta, Apunen huomauttaa.

Von Bagh kuulee hänen mukaansa ääniä vasemmalta ja oikealta ja kirjoittaa koko kansakunnan kulttuurihistoriaa. Suurten linjojen joukossa on pieniä tarinahelmiä.

Sininen laulu

Sinisessä laulussa laajaa perspektiiviä ja avaraa maisemaa

Apunen painotti Tieto-Finlandiaa valitessaan luettavuutta, laajaa perspektiiviä ja avaraa maisemaa.

-Sininen laulu puhuu "korkeakulttuurista", mutta luontevasti, alentumatta ja ilman akateemista koukeroisuutta. Se ei pyytele varovasti anteeksi kohteensa vaikeaselkoisuutta, koska von Bagh on ymmärtänyt asian oikein - hyvä taide ei ole koskaan elitististä ja monimutkaista. Oikea taide puhuu kirkkaasti ja ymmärrettävästi, ja oikeasta taiteesta puhuvan kirjan on toimittava samoin, arvioi Apunen.

"Eeppinen paino musersi alleen"

Apunen myöntää olleensa von Baghin kanssa hetkittäin lujasti eri mieltä, mutta siitä huolimatta tekijän omistautuminen asialleen oli hänestä vastustamatonta.

-Tämän omistautumisen tuloksena syntyneen kirjan rikkaus, ja sen eeppinen ja fyysinen paino lopulta musersivat minut alleen.

Sininen laulu pohjautuu samannimiseen televisiosarjaan, jota varten haastateltiin 140:tä taiteilijaa ja taiteentuntijaa. Suurin osa kirjan sisällöstä on kuitenkin ennen julkaisematonta materiaalia.

Muut ehdolla olleet viisi teosta olivat Kaarina Davisin Rankka kutsumus, Hannu Mäkelän Casanova, Rea Peltolan ja Vesa Koivun Pionit, Seppo Turusen Paviaaneja, punaviiniä ja puutarhanhoitoa sekä Seppo Zetterbergin Viron historia.

Valintalautakunnan puheenjohtaja oli professori Risto Alapuro ja jäsenet toimittaja Pekka Hyvärinen ja dosentti Lotte Tarkka.

(MTV3)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja