Mainos

Tieto-Finlandia rintamalla henkisesti murtuneiden tarinoille

Ville Kivimäen kirja Murtuneet mielet. Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939-1945 (WSOY)  saa tämän vuoden Tieto-Finlandia-palkinnon suuruudeltaan 30 000 euroa.

Teos kertoo sodassa henkisesti murtuneista rintamamiehistä sekä siitä miten heitä hoidettiin ja miten heihin suhtauduttiin. Voittajan valitsi Helsingin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila.

Tanninen-Mattila sanoo, että kirja käsittelee suuria asioita: ihmisarvoa ja niitä äärimmäisiä olosuhteita mihin ihminen voi joutua.

Ville Kivimäki

-syntynyt 1976, historiantutkija

-kirjoittanut ja toimittanut teoksia:

Ihminen sodassa

Sodassa koettua: Haavoitettu lapsuus

Ruma sota (Tieto-Finlandia ehdokas 2008)

Finland in World War II


– Kirjan lukija joutuu kyseenalaistamaan käsityksiään hyväksytystä ja torjutusta, vahvasta ja heikosta, Tanninen-Mattila kiittää.

Historiantutkija Ville Kivimäki kertoo sotasankaruuden alle jääneen traumaattisen historian sekä sen pitkät, turhan häpen leimaamat seuraukset suomalaisveteraaneille.

Noin 18000 sotilaan mielenterveys järkkyi talvi- ja jatkosadassa tai oli heikoilla jo sotaan lähtiessä. Seuraukset olivat traagiset, kun tällaiseen ei ollut lainkaan varauduttu.

– Istuessani entisen Sota-arkiston tutkijahuoneessa hyllyyn nostettiin rivikaupalla hyvin järjestettyjä mappeja. Sotilas sotilaan jälkeen, potilaskertomus toisensa perään mapeista purkautui toinen toistaan järkyttyneempiä miehiä, kuvaa Kivimäki tutkimusprosessiaan.

Muut ehdokkaat:

Hanna Jensen: 940 päivää isäni muistina (Teos)

Harri Kalha. Kokottien kultakausi (SKS)

Teemu Keskisarja: Viipuri 1918 (Siltala)

Partanen-Paloheimo-Waris: Suomi öljyn jälkeen (Into)

Verkasalo-Henttonen-Arponen: Vapaalasku-Tieto, taito, turvallisuus (Kustannus Oy Vapaalasku)


Sota-ajan psykyatria vähäisine keinoineen ja hoitopaikkoineen ei voinut auttaa paljoakaan traumatisoituneita sotilaita. Sairastuneiden leimaaminen karkureiksi ja pelkureiksi oli arkipäivää. Vaikutukset ulottuvat nykypäiviin asti: sodassa sairastuneesta mielestä ei saanut korvauksia vielä 1990-luvullakaan.

Voittajakirjan valinnut Maija Tanninen-Mattila kiittää Kivimäen kirjaa vielä siitä, että pistää ajattelemaan ja ymmärtämään: Miten minä olisin pärjännyt,, reagoinut ja selvinnyt vastaavassa tilanteessa?

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.