Tieto-Finlandia -ehdokkaat julki

Tämänvuotisesta Tieto-Finlandia -palkinnosta kilpailee kuusi teosta: Anna Kortelaisen Levoton nainen, Magnus Londenin, Anders Mårdin ja Milena Parlandin Pietari - Metropoli nurkan takana, Pinxin Maalaustaide Suomessa, Elina Sanan Luovutetut, Tuulikki Valkosen Mäyhä sekä Jussi Viitalan Inhimillinen eläin, eläimellinen ihminen.

26000 euron arvoisen palkinnon saajan valitsee toimittaja Hannu Taanila. Tieto-Finlandia -palkinto jaetaan 8. tammikuuta.

Otteita valintalautakunnan perusteluista:

Anna Kortelainen: Levoton nainen. Hysterian kulttuurihistoriaa. Tammi.

"Anna Kortelainen osaa teoksessaan Levoton nainen luoda kunnioitusta herättävällä taidolla synteettistä ajankuvaa kahden maan eli Ranskan ja Suomen, hengenelämästä, taiteesta, lääketieteestä ja naisten asemasta sadan vuoden takaa. Lääketiede ja taide ovat sairauden metaforan avulla ylläpitäneet sukupuoli-ideologiaa ja määritelleet itsestään selvänä pidetyllä tavalla naisten käyttäytymistä."

Magnus Londen, Anders Mård, Milena Parland: Pietari. Metropoli nurkan takana. Tammi.

"Magnus Londenin, Anders Mårdin ja Milena Parlandin teos on sananmukaisesti erilainen matkakirja. Se vie lukijan pietarilaisten arkeen ja juhlaan, nykypäivään ja menneisyyteen. Kerronnassa limittyvät niin faktatiedot kuin tunteet, ennakkoluulot, värit, äänet hajut ja maut. Lukija pääsee mukaan dat akansan viljelytalkoisiin - arkeen ja juhlaan. Lukija poikkeaa tapaamassa tämän päivän pietarilaisia baareissa, kodeissa ja monissa historiallisissa paikoissa ilman että historiaa millään tavalla paisuteltaisiin."

Pinx. Maalaustaide Suomessa. Tarinankertojia. Weilin+Göös.

"Maalaustaiteen monimerkityksellisyyden ja monitaituruuden terävä esitys, jossa aika, tila, ruumis, sukupuoli ja esineet käyvät vuoropuhelua estetiikan, fantasian, ideologian, yhteisön, yksilön, perinteen, taidekritiikin ja -tutkimuksen eheyttämässä ja taiteen tinkimättömän vapauden ja muutoksen hajottamassa maailmassa."

Elina Sana: Luovutetut. Suomen ihmisluovutukset Gestapolle. WSOY.

"Elina Sana on tehnyt yksinäisen, sinnikkään ja maamme historian kannalta arvokkaan tutkimustyön Suomen sodanaikaisten ihmisluovutusten historian selvittämiseksi. Kirjoittaja on käynyt läpi ihmiskohtaloita, ja niiden dokumentointi ja analyysi tuovat vaikuttavalla tavalla eteemme aikakauden, jolloin ihmisen omista toimista riippumattomat olosuhteet saattoivat monet ja jopa enemmistön joistakin väestöryhmistä epäinhimillisen julmien kohtaloiden kouriin. Tuon historian vaiheen kohtuuttomuus niin valtioiden kuin yksilöiden kannalta ei vähennä tarvetta selvittää perin juurin sen tapahtumia myös siltä osin kuin ne koskevat Suomea."

Tuulikki Valkonen: Mäyhä. Lähikuvia Marko Tapion elämästä. Tammi.

"Klassisesta elämäkerrasta poikkeava, inhimillinen, analyyttinen ja dramaattinen kuvaus kirjailijan loputtomasta taistelusta luovuuden tuhon ja rakkauden ahdistuksen rajalla. Eri aineistojen vuoropuhelusta syntyvä mosaiikki avaa perspektiivin kirjoittamisen armottomaan kietoutumiseen elämän aikaan ja tilaan. Kirja ei ole elämä, vaan elämä on kirja."

Jussi Viitala: Inhimillinen eläin, eläimellinen ihminen. Sosiaalisen käyttäytymisen avaimet. Atena.

"Ihmisen käyttäytymisen eläimelliset piirteet ja yleisemmin käyttäytymisemme biologinen pohja on nykyaikana ylenpalttisen politisoitunut kysymys. Tätä taustaa vasten oppineen ja sujuvasti kirjoittavan eläintieteilijän esitys on lakonisessa ja tyynen uteliaassa kirjoitustavassaan sekä virkistävä että opettavainen. Kirjoittaja esittelee eläinten käyttäytymiseen liittyvät teoriat ja uudet tutkimustulokset napakasti esimerkkien valossa. Niinpä lukija voi perehtyä viihdyttävällä eri eläinlajien elämään ja ominaisuuksiin, mutta tulee samalla huomaamattaan oppineeksi kaikenlaista yleispätevää sekä eläimistä että ihmisistä."

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 11.12.2003).

Lue myös:

    Uusimmat