Mainos

Tietmeyer: EKP:n lunastettava kansalaisten luottamus

Saksan keskuspankin pääjohtaja Hans Tietmeyerin mukaan Euroopan keskuspankin pitää nopeasti lunastaa tavallisten eurooppalaisten tuki ja luottamus. Pelkkä uskottavuus markkinoilla ei keskuspankille riitä.

Bundesbankin pääjohtaja Tietmayerilla on varaa evästää eurooppalaisen rahapolitiikan tuleva mahtitekijää. Saksan keskuspankkiin ovat luottaneet sekä markkinat että kansalaiset. Eilen Bundesbankin viime vuoden tulosta esitellyt Tietemeyer korosti, että nimenomaan tavallisten saksalaisten luottamus on ollut tärkeä tekijä pankin toiminnassa. Rahapolitikkaan ei juuri ole kohdistunut päiväpoliittisia paineita, koska Saksan markan suhteen valta on luovutettu Bundesbankille.

Euroopan talous- ja rahaliitossa tilanne on monimutkaisempi. Epäluottamus EU:n ylikansallisia päätöksentekoelimiä kohtaan on jo nyt suuri monissa jäsenmaissa. Jos rahaliitto käynnistyessään pikemminkin lisää kuin vähentää työttömyyttä on uusi keskuspankki vaikeuksissa. Bundesbankin keskuspankkineuvosto jätti eilisessä kokouksessaan odotetusti korot ennalleen. Sisäisiä paineita korkojen nostamiseen ei Saksassa juuri ole. Tietmeyer muistutti kuitenkin, että loppuvuoden aikana korkopäätöksissä pitää jo katsoa koko tulevan yhteisvaluutta-alueen tilannetta. Eli Saksa nostaa korkoja, jos sen avulla pystytään ajamaan muiden rahaliiton jäsenmaiden korot paremmin yhteiseen linjaan ensi vuoden alkuun mennessä.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.