Mainos

Tiet liukkaita aamulla – itsenäisyyspäivänä vettä, räntää ja lunta

Itsenäisyyspäiväksi on luvassa vesi-, räntä- ja lumisateita.

Föhntuuli on tuonut tänään lauhaa ilmaa Suomeen. Kristiinankaupungin majakalla on mitattu 8,6 astetta, maa-asemilla lämpimintä on ollut Porissa, 8,2 astetta. Ilmatieteen laitoksen mukaan tällaiset lukemat joulukuussa ovat selvästi vuodenaikaan nähden tavanomaista korkeampia, mutta vastaaviin lukemiin ylletään jossain päin maata joulukuussa kerran muutamien vuosien välein, viimeksi vuosi sitten.

Nyt sää muuttuu jälleen harmaaksi, kun tuuli kääntyy puhaltamaan lännen sijaan kosteaa ilmaa lounaasta.

– Selkeän yön aikana pakastuu ja sumua syntyy monin paikoin, joten perjantaina aamulla kuuraliukkautta on teillä laajalti, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Perjantaipäivän sää on melko pilvinen ja poutainen, mutta vähäisiä vesi- ja räntäsateita voi tulla. Sateet yleistyvät lauantain vastaisena yönä lännessä ja pohjoisessa, kun sadealue saapuu Suomeen.

– Itsenäisyyspäivänä lauantaina koko maan kattava sadealue kulkee lännestä kohti itää. Sateet tulevat lännessä enimmäkseen vetenä, etelässä räntänä ja vetenä. Pohjoisessa ja idässä sade on lumisempaa. Eniten sateita tulee maan keskivaiheilla, toteaa Aleksi Jokela.

Itsenäisyyspäivän lämpötilat ovat etelässä ja lännessä hieman plussalla. Idässä ja pohjoisessa ollaan nollan vaiheilla tai pikkupakkasella.

Sää poutaantuu lännessä ja etelässä itsenäisyyspäivän illan aikana. Lapissa pakastuu sateiden jälkeen nopeasti ja sunnuntain vastaisena yönä pakkasta voi olla paikoin 20 astetta.

Sunnuntai on lauantaita poutaisempi, kun sadealue väistyy itään. Paikalliset sateet ovat kuitenkin mahdollisia.

Myös viime vuonna itsenäisyyspäivä sateinen

Myös viime vuonna itsenäisyyttä juhlittiin lauhassa ja sateisessa säässä. Suurimmassa osassa maata satoi lunta, etelässä myös räntää ja vettä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan ennätyksellisen lauha itsenäisyyspäivä oli vuonna 2006, jolloin useilla paikkakunnilla rikottiin paikkakuntakohtaisia joulukuun lämpöennätyksiä ja Salossa mitattiin valtakunnallinen joulukuun lämpöennätys 10,8 astetta. Erityisen kylmiä itsenäisyyspäiviä on ollut muun muassa vuosina 1973 ja 1985. Alin viimeksi kuluneen 50 vuoden aikana mitattu itsenäisyyspäivän lämpötila on -37,6 astetta. Se mitattiin Sallan Naruskassa vuonna 1985.

Paikkakuntakohtaiset itsenäisyyspäivän ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.