Tiesitkö: Tämän vuoksi kahvikuppisi alle ilmestyy tietynlainen rinkula

Monet yksinkertaisilta vaikuttavat tieteelliset asiat paljastuvat usein luultua monimutkaisemmiksi.

Otetaan esimerkiksi kahvi: Olet ehkä joskus huomannut, että kupista läikkynyt kahvitippa muodostaa kupin alle pöytään ruskean rinkulan. Olet myös ehkä havainnut, että rinkula ei ole väriltään aivan tasainen, vaan sen ympärille muodostuu tummat ääriviivat.

Usko tai älä, tiedemiehet viettivät yli vuosikymmenen kyseisen aiheen parissa ja selvittivät viimein vahingossa kahvirinkuloiden salat. Alun perin Peter Yunkerin johtama tiedemiesryhmä ei itse asiassa edes selvittänyt kahvirinkuloiden syntyä. Pennsylvanian yliopiston tiedemiehet nimittäin etsivät vastausta siihen, miten erimuotoiset hiukkaset haihtuvat nesteisiin ja muodostavat kuvioita läiskyessään.

Tutkijat havaitsivat, että ympyrän muotoiset hiukkaset muodostivat nesteeseen haihtuessaan samanlaisen rinkulan kuin kahvi muodostaa kupin alle pöytään.

– Kun hiukkaset olivat pitkulaisia, roiske muodostikin renkaan sijaan läntin, jossa neste oli levinnyt kaikkialle, Yunker selostaa.

Tämä oli tutkijoille ahaa-elämys: he ymmärsivät, että hiukkasten muodolla voisi olla vaikutusta myös kahvirinkuloiden syntyyn. Kahvissakin nimittäin on hiukkasia, mutta tutkijat eivät aiemmin tienneet, minkä muotoisia ne ovat.

– Menimme heti työpaikkamme kahviautomaatille, ostimme kahvin 35 sentillä, saimme kupillisen, juoksimme takaisin yläkertaan ja ryhdyimme heti tutkimaan juomaa mikroskoopilla. Huomasimme, että hiukkaset ovat pyöreitä!

Yunker ei kuitenkaan tyytynyt vielä tähän, vaan päätti toteuttaa kunnollisen tieteellisen tutkimuksen. Tiedemiehet valmistivat koetta varten omia pyöreitä, muovista tehtyjä hiukkasia ja ujuttivat niitä nesteisiin. Nämä nesteet muodostivat samanlaisen rinkulan kuin kahvi.

– Kun pitkänomainen hiukkanen saavuttaa roiskeen pinnan, se muotoilee sen uudestaan. Roiskeen pinnan uudelleenmuotoutuminen näyttäisi olevan avain ratkaisuun. Kun pallomaiset hiukkaset osuvat roiskeen pintaan, ei tapahdu samanlaista uudelleenmuotoutumista, kuin pitkänomaisilla hiukkasilla. Siksi roiskeesta syntyy rinkula.

Lähde: Npr.org

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja