Tiesitkö tämän? Puutiaisaivotulehduksen voi saada myös maidosta

Kesän pikkuiset riesat, punkit, aktivoituvat näinä aikoina, kun vuorokauden keskilämpötila ylittää + 5 astetta. Samalla alkaa puutiaisaivotulehduksen riskiaika.

Tavallisesti punkkisesonki alkaa huhtikuussa ja kestää lokakuuhun saakka, mutta leuto talvi voi pidentää tätä kautta olennaisesti.

Punkit voivat levittää sekä viruksen (TBE) aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta että borrelioosia. Puutiaisaivotulehduksen virustartunnan voi saada sekä punkin puremasta että maidosta, mikäli vuohet ja lehmät ovat saaneet tartunnan ja maitoa ei ole pastöroitu.

– Suomessa tällaisia maidosta tulleita tartuntoja ei ole tiedossa, mutta esimerkiksi Baltian maissa kyllä. Siellä puutiaisaivotulehdusta ja punkkeja on paljon enemmän. Suomalaisia kuitenkin matkailee paljon Baltian alueella, eikä aina tiedetä, mistä tartunta on tullut. Puutiaisaivotulehduksen saamiseen kun riittää ihan lyhytkin purema - borrelioosihan vaatii pidemmän altistumisen, kertoo vastaava lääkäri Jukka Vakkila Suomen Rokotepalvelusta.

Euroopan mittakaavan mukaan Viron alueella on kokonaisuutena erittäin korkea puutiaisaivotulehduksen riski. Vuosittain sairastuneita on noin 200.

TBE-virusta kantavia puutiaisia esiintyy Baltian lisäksi Ruotsin kaakkoisrannikolla sekä lisäksi monin paikoin Keski-Euroopasta Venäjän kautta Kaukoitään ulottuvalla vyöhykkeellä.

Suomessa sitä esiintyy Ahvenanmaan lisäksi yksittäistapauksina myös muualla maassa.

Rokote voi suojata

Punkinpureman välttämiseksi suositellaan vaaleita, pitkähihaisia ja pitkälahkeisia vaatteita. Punkkitarkastus on hyvä tehdä päivittäin, jos oleilee riskialueilla.

Puutiaisaivotulehdusta vastaan voidaan suojautua rokotuksella, mutta borrelioosia vastaan rokotetta ei ole. Parantavaa lääkettä puutiaisaivotulehdukseen ei ole olemassa, vaan taudin hoito on oireenmukaista hoitoa.

Tällä viikolla starttaakin Punkkibussi, jossa toimii TBE-rokotusklinikka. Bussissa tarjotaan TBE-rokotuksen lisäksi tietoa punkeista ja niiden levittämistä sairauksista.

– Niiden, jotka liikkuvat luonnossa riskialueilla, tulisi harkita rokotteen ottamista; esimerkiksi suunnistajien, purjehtijoiden, jalkapalloilijoiden, marjastajien ja niin edelleen, sanoo lääkäri Jukka Vakkila.

Punkkibussi kiertää toukokuun alusta pääkaupunkiseudulla, Turun seudulla, Kokkolassa ja Etelä-Karjalassa.

Lisätietoa ja tulevat rokotuspaikkakunnat tarkkoine aikataulutietoineen löytyvät osoitteesta www.punkkiklinikka.fi. Punkkibussi ja Punkkiklinikka ovat Baxter-lääkeyhtiön tuotteita.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat