Tiesitkö: Nämä työpaikat ovat vaaraksi sydämelle

CBS Newsin mukaan tietyissä ammateissa on normaalia suurempi riski sairastua sydänkohtaukseen. Sydänkohtaukseen altistaviksi tekijöiksi mainitaan muun muassa stressi, istumatyö ja epäsäännölliset työajat.

Tälläinen on CBS Newsin laatima lista työpaikoista, jotka voivat vaarantaa sydämesi. Tarkista kuulutko työssäsi riskiryhmään!

1. Istumatyötä tekevät

Istumatyötä tekeville sydänkohtauksen riski on suurempi kuin liikkuvaisempaa työtä tekeville henkilöille. Syyksi tähän epäillään sitä, että istuminen saattaa aiheuttaa laskua insuliiniherkkyydessä sekä entsyymeissä, jotka normaalisti hajottavat rasvaa.

2. Poliisit ja palomiehet

Palomiehen tai poliisin työt saattavat myös koitua vaaraksi sydämelle. CBS Newsin mukaan työt, joihin kuuluu sekä joutilaisuutta että ajoittaisia korkean stressin jaksoja, eivät ole hyväksi sydämelle. Yhdysvalloissa peräti 54 prosenttia palomiehistä ja 22 prosenttia poliiseista kuolee sydän- ja verisuonitautiin työpaikalla. Syiksi mainittiin muun muassa stressi, pitkät työpäivät, vuorotyö, epäterveellinen syöminen työvuorossa ollessa, sekä altistuminen erilaisille myrkyille ja saasteille.

3. Bussikuskit

Bussikuskeilla on todennäköisemmin korkeampi verenpaine kuin muiden ammattikuntien edustajilla. Tätä selitetään runsaalla istumisella, sekä työn vaatimalla valppaudella matkustajien turvallisuuden takaamiseksi.

4. Vuorotyötä tekevät

Vuorotyö on yhdistetty korkeaan sydänsairaus- ja diabetesriskiin. Vuorotyön epäterveelisyys selitetään vuorokausirytmin sekoittumisella, joka puolestaan vaikuttaa kehossa verensokerin, verenpaineen ja insuliinin toimintaan ja säätelyyn. Myös työn mukanaan tuomat puutteet unen laadussa ja pituudessa voidaan yhdistää normaalia korkeampaan sydäntautiriskiin.Yövuorossa työskentelevien henkilöiden on myös todettu tupakoivan muita työntekijöitä todennäköisemmin.

5. Tehdastyöntekijät

Tehdastyöläisten sydäntautiriskiä selitetään sillä, että tehtaissa työskentelevät ihmiset eivät pysty kontrolloimaan työtahtiaan tai muita työhön liittyviä asioita, ja tästä syystä sydäntautien riski on korkeampi kuin muilla työläisillä.

6. Pitkää työpäivää tekevät

Pitkää päivää tekevien työntekijöiden sydäntautiriski on muita työntekijöitä suurempi. Asiantuntijoiden mukaan päivittäisen työmäärän ja sepelvaltimotaudin välillä on selvä yhteys.

7. Työpaikkansa menettäneet

Työpaikan menettäminen voi olla vaaraksi sydämelle siinä missä työntekokin.Vuonna 2004 tehdyn tutkimuksen mukaan vanhemmilla työpaikkansa menettäneillä henkilöillä on jopa kaksinkertainen halvausriski verrattuna henkilöihin, jotka eivät ole menettäneet työpaikkaansa vastoin tahtoaan. Työnsä menettäneille ihmisille saattaa todennäköisemmin kehittyä myös uusia terveysongelmia, kuten korkeaa verenpainetta tai diabetesta työn menetystä seuraavina vuosina.

Asiasta ensimmäisenä Suomessa kertoi Tohtori.fi

Lähde: CBS News

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja