Tiesitkö: Nämä ovat kotisi 9 likaisinta paikkaa

Kodista löytyy paljon pahempiakin bakteeripesäkkeitä kuin vessanpönttö ja roskakori – itse asiassa ne eivät edes päässeet listalle.

Katsot kotiasi varmasti uusin silmin luettuasi tämän. Lue kodin likaisimmat paikat alta.

Keittiön pesuallas

Vaikka keittiön allas näkee päivittäin useita kertoja vettä ja saippuaa, se on luultavasti likaisempi kuin yleiset vessat. Koska keittiön allas joutuu jatkuvasti kosketuksiin ruoan kanssa, se on 100 000 kertaa saastaisempi kuin vessan pesuallas. Altaan puhdistaminen ei ole vaikeaa, kunhan olet huolellinen. Tarvitset vain tiskiharjan, kuumaa vettä ja tiskiainetta. Hankaa koko allas puhtaaksi, äläkä unohda aukkoa ja tulppaa, jotka keräävät eniten bakteereja.

Kahvinkeitin

Pelkkä huuhtelu ei riitä pitämään keitintä puhtaana, vaan se pitäisi puhdistaa etikan avulla noin joka 40 käytön jälkeen. Lisää keittimeen noin neljä kupillista etikkaa ja anna seisoa puolisen tuntia. Laita kone käyntiin tämän jälkeen. Etikkapesun jälkeen huuhtele kone vielä pelkällä vedellä noin kolmen keittokierroksen verran, tai kunnes etikan haju on kokonaan poistunut.

Hella

Hellan nupit ovat täynnä bakteereja, sillä koskettelet niitä usein likaisin käsin valmistaessasi ruokaa. Sama tapahtuu jääkaapin vetimelle sekä mikroaaltouunin näppäimistölle, mutta ero piilee siinä, että jälkimmäiset on helpompi puhdistaa. Hellan nuppien puhdistaminen on hankalaa niiden muodon takia. Nupit saattavat myös naksauttaa levyn päälle, jos ne kääntyvät puhdistuksen aikana. Nupit kannattaakin ottaa irti puhdistusta varten. Tarkista kuitenkin valmistajalta, kestävätkö ne konepesua.

Hammasharjateline

Viattomasta ulkonäöstään huolimatta hammasharjatelineestä voi löytyä yli kaksi miljoonaa bakteerisolua. Puiset telineet voivat näyttää kauniilta sisustuselementiltä, mutta niitä on vaikea puhdistaa. Kannattaa siis suosiolla valita konepestävä telinemateriaali.

Matot

Pölynimurin imuteho ei välttämättä riitä puhdistamaan pitkänukkaista mattoa juuria myöten. Matot ovatkin oiva kasvualusta bakteereille, sillä matolle päätyy muun muassa ihosoluja, ruokaa, siitepölyä sekä eläinpölyä. Useimmat matonvalmistajat suosittelevat höyrypesua puolentoista vuoden välein.

Keittiön taso

Keittiön tasolla käy kova liikenne päivittäin. Siihen lasketaan niin ruokaa kuin ostoskassi, niin laukku kuin autonavaimetkin. Kaikki tämä liikenne jättää jälkeensä ison liudan bakteereja. Taso kannattaisikin puhdistaa jokaisen päivän lopuksi kuumalla saippuavedellä – huuhtelua unohtamatta.

Lemmikin ruoka- tai juomakuppi

Useimmat koirat syövät kaksi kertaa päivässä, mutta riittää, kun peset kupin kerran päivässä kuumalla vedellä ja tiskiaineella. Parhaat kupit ovat joko ruostumatonta terästä tai raskasmuovia, jotka kestävät toistuvaa pesua parhaiten.

Keittiön pesusieni

Pesusienestä voi löytyä jopa E. colia ja salmonellaa. Sienen bakteerikanta lisääntyy huomattavasti kolmen viikon käytön jälkeen, mutta bakteerikammoiset voivat vaihtaa sieniään useamminkin. Kaksi minuuttia mikrossa tapaa useimmat bakteerit, mutta sieni kannattaa vaihtaa vähintään kahden viikon välein.

Kylpyamme ja suihku

Monista ammeista ja suihkuista löytyy stafylokokki-bakteeria, joka voi aiheuttaa ihoärsytystä, haavaumia ja jopa virtsatietulehduksia. Bakteerit voi pitää loitolla puhdistamalla ammeen ja suihkun miedolla pesunesteellä päivittäin. Jos suihku on oikein pinttynyt, lian saa irti laittamalla muovipussillisen etikkaa suuttimen ympärille yön ajaksi.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja