Mainos

Tienvarsien ympäristötaide yleistyy

Teiden rakentamisessa otetaan nykyään huomioon yhä enemmän maisemalliset arvot. Myös ympäristötaide on päässyt mukaan suunnitteluun. Moottoriteiden ja valtaväylien varrelle ilmestyy lisää valo- ja ympäristöteoksia.

Valoteos Tuusulantiellä

Laskeutumisvaloja muistuttavat valopylväät lentokentältä kaupunkiin johtavalla Tuusulanväylällä tai pimeästä äkkiä autoilijalle hohtavat, jalokivien väreissä hehkuvat kallioseinämät Porvoon moottoritiellä ovat viime vuosina syntynyttä uutta tiearkkitehtuuria, johon taidekin on otettu mukaan kaunistamaan maisemaa. Arkkitehti Liisa Koskela Tielaitokselta selittää suutauksen taustoja.
- Tämä on yleinen trendi rakentamisessa ja arkkitehtuurissa, että on kyllästytty harmaaseen tehorakentamiseen ja vaaditaan myös laatua. On huomattu, että laatu ei välttämättä maksa yhtään enempää, kunhan työ on hyvin suunniteltu.

Ympäristötaide on kaupunkitaidetta

Paitsi teiden varsilla, on ympäristöä elävöitetty myös kaupungissa valaisemalla rakennuksia tai sijoittamlla ympäristöön sopivia taideteoksia keskelle ruuhkamaisemia. Miina Äkkijyrkän veistokset Pyha Vasikka I ja II Ruoholahdessa on tehty keskelle satama- ja kaupunkilähiömaisemaa. Materiaalina on käytetty autonromuja.
-Autonromu on niinkuin upea materiaali tehdä tällaisia "puoliksi ajallisia eläimiä". Minua innoitti tässä ikään kuin maatilan teossa, että se on yhteiskunnalisesti vahva materiaali, kertoo taiteilija itse.

Lupia harkitaan

Uusi moottoritietä somistava taideteos syntyy marraskuun lopulla, kun haloista tehty 230 metriä pitkä meluaita valmistuu Tuusulanväylälle. Vaikka teoksia tulee koko ajan lisää, myönnetään luvat harkiten ja mieluiten moottoriteille ja suuriin keskuksiin. Tärkeimpänä kriteerinä tieteoksissa on aina turvallisuus.
-Täytyy ottaa huomioon tielläliikkujan nopeus. Jos teoksen mennään ohi sataakahtakymppiä tai viittäkymppiä, niin teos on täysin erityyppinen. Mitä suurempi nopeus, sitä suurpiirteisempi täytyy olla jotta teoksen voi havaita, toteaa arkkitehti Liisa Koskela.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.