Mainos

Tieliikenteessä poikkeuksellisen musta alkuvuosi

Alkuvuoden aikana liikenteessä on menehtynyt kaikkiaan 130 ihmistä. Liikenneministeri pitää keskikaiteiden lisäämistä tärkeimpänä turvallisuusparannuksena

Alkuvuosi on ollut tieliikenteessä poikkeuksellisen musta. Tämän vuoden jokaisena kuukautena on Suomen teillä kuollut enemmän ihmisiä kuin vuotta aikaisemmin.

Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on suuntauksesta huolestunut.

- Valtakunnallisessa liikenneturvallisuusohjelmassa on asetettu kovat tavoitteet turvallisuuden parantamiseksi ja liikenteen kuolonuhrimäärän vähentämiseksi. Alkuvuoden luvut ovat selvää takapakkia muutamaan edeltävään hyvään vuoteen verrattuna, Vehviläinen huokaa.

Vuoteen 2010 ulottuva liikenneturvallisuusohjelma tähtää ohjelman päättymiseen mennessä alle 250 tieliikenteen kuolonuhriin vuodessa. Viime vuonna Suomen teillä kuoli 330 ihmistä.

Keskikaiteet ja ohituskaistat kaunistaisivat lukuja

Tämän vuoden tammi-toukokuussa tieliikenteessä on Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kuollut jo 130 ihmistä, mikä on 39 enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Pelkästään toukokuu vaati 30 tielläliikkujan hengen. Henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia oli toukokuussa 575, ja niissä loukkaantui yli 700 ihmistä.

Eniten kuolonuhreja alkuvuonna ovat edellisvuosien tapaan vaatineet kohtaamisonnettomuudet, joiden ehkäisemistä liikenneministeri pitää yhtenä tärkeimmistä turvallisuutta lisäävistä toimista.

- Kohtaamisonnettomuuksia vähentävät tehokkaasti keskikaiteelliset tieosuudet ja säännöllisten ohituskaistojen lisääminen. Tielaitoksen kartoituksen mukaan Suomeen pitäisi rakentaa näitä tieosuuksia tuhansia kilometrejä, mikä maksaisi toteutuessaan arviolta 500 miljoonaa euroa, Vehviläinen sanoo.

Edullisempia turvallisuustoimia liikenneturvallisuusohjelmassa ovat muun muassa täristeiden lisääminen, liikenteen valvonnan tehostaminen ja teiden talvihoidon parantaminen.

- Paljon riippuu myös ratin takaa. Meistä jokaisen tulee pohtia omaakin liikennekäyttäytymistään, koska sillä voi vaikuttaa huomattavasti kaikkien tielläliikkujien turvallisuuteen, ministeri korostaa.

Pahimmat kuukaudet voivat olla edessä

Liikenneturvan suunnittelija Leena Pöysti myöntää alkuvuoden turmasuman olleen varsin poikkeuksellinen. Pahimmat kuukaudet saatavat kuitenkin olla vasta edessä.

- Yleensä kesäliikenteessä kuolee muita vuodenaikoja enemmän ihmisiä. Mikään selkeä yksittäinen syy ei selitä alkuvuoden synkkää onnettomuustilastoa, mutta luvut ovat pitkän ajan keskiarvojen tuntumassa. Viime vuosi oli rohkaisevan hyvä, mutta toivottavasti se ei osoittaudu vain poikkeukseksi, Pöysti toteaa.

Kolarisuma ei ole yllättänyt poliisia. Liikkuvan poliisin mukaan kesän alettua autoilu lisääntyy, autoissa on enemmän ihmisiä ja tarkkaavaisuus herpaantuu, kun autossa jutellaan. Liikenneturva on samoilla linjoilla.

- Kesällä vieraillaan eri ympäristöissä ja useimminkin liikkeellä on kokemattomammat kuljettajat ja huonommat autot ja niin edelleen. Heinä- ja elokuu ovat olleet vaarallisimmat kuukaudet liikenteessä jo pitkään, kertoo tietopalvelupäällikkö Jukka Vierimaa Liikenneturvasta.

Vierimaan mukaan kesällä sattuneet onnettomuudet ovat harvoin olosuohteista johtuvia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.