Mainos

Tieliikennelaitos mukaan saastuneiden maiden käsittelyyn

Tieliikelaitos ryhtyy rakentamaan valtakunnallista saastuneiden maiden käsittelyverkkoa.

Saastuneiden maa-alueiden käsittelyssä ja puhdistamisessa on syntymässä vihdoin uutta kilpailua. Valtiojohtoinen Tieliikelaitos on ryhtynyt rakentamaan koko maan kattavaa pilaantuneiden massojen käsittelyverkkoa. Tähän saakka alalla on ollut vähän kilpailua, vaikka tarjolla on ainakin kymmenien miljoonien eurojen vuosimarkkinat.

Outokummun kaupunki laajentaa pilaantuneiden maiden käsittelyaluettaan. Kentällä odottaa omissa kasoissaan puhdistamattomia, kompostoitavia ja loppusijoitukseen jo siirtyneitä massoja. Alue perustettiin omaan tarpeeseen, nyt asiakkaat tulevat muualta.

Kaupallinen toiminta alkoi viisi vuotta sitten, tiettävästi ensimmäisenä Suomessa. Saastunutta maa-ainesta on tuotu Helsingistä saakka.

Saastuneiden massojen kuljettamisessa se on järjettömältä kuulostavaa arkipäivää. Nyt markkinoille on tulossa uutta säpinää, kun leikkiin ryhtyy valtion Tieliikelaitos.

- Meillä on tarkoitus saada Suomeen rakennettua lähes 10 tällaista käsittelykeskusta joissa näitä pilaantuneita maita käsitellään, palvelupäällikkö Olli Hurme Tieliikelaitokselta kertoo.

Tieliikelaitos rakentaa maahan kaikessa hiljaisuudessa verkostoa, jossa kuljetusmatkat olisivat nykyistä lyhyempiä. Varkauden laitos sai ympäristöluvan alkuvuodesta ja Iisalmeen se on tulossa pian. Muutamilla paikkakunnilla on tehty ympäristövaikutusten arviointeja. Viime viikolla kuulemistilaisuus pidettiin Mustasaaressa.

Kilpailu siis kiristyy ja syy on selvä. Eri viranomaisarvioiden mukaan saastuneiden maiden käsittelyssä olisi tarjolla vuosittain 50-100 miljoonan euron kakku.

Tieliikelaitoksen ympäristöpalvelut saa rahat uuteen bisnekseen emoyhtiöltä. Investoinnit on luvattu maksaa takaisin liiketoiminnan tuotoilla.

Suomessa on arviolta 20 000 pilaantunutta maa-aluetta. Riskikohteita, jotka sijaitsevat lähellä asutusta tai pohjavesiä, niistä on noin puolet.

Ympäristöministeriö on arvioinut, että kiireellisesti puhdistettavia kohteita on runsaat 3000.

Saastuneiden maa-alueiden puhdistamiskustannuksia on vaikea tarkasti arvioida. Asiantuntijoiden arviot vaihtelevat yhteensä miljardista eurosta yli kahteen miljardiin euroon seuraavien 20 vuoden aikana.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 18.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.