Mainos

Tieliikenne surmaa vuosittain jopa 7 miljoonaa eläintä

Suomen tieliikenteessä kuolee vuosittain noin 8 000 hirvieläintä ja miljoonia pieneläimiä. Lajeista liikenteessä menehtyy eniten lintuja. Tiehallinnon tutkimus osoittaa, että eläinten liikennekuolemia voidaan selvästi vähentää erilaisilla eläinten alikulkutunneleilla.

Vuosittain Suomen liikenteessä menehtyy 8 000 hirveä, poroa ja peuraa. Tätä pienempiä eläimiä kuolee arviolta kolmesta seitsemään miljoonaan.

Tällaisten onnettomuuksien vähentämiseksi valtatie 7:lle Pernajaan rakennettiin 14 kilometrin matkalle 11 erilaista alikulkutunnelia ja 16 pieneläinputkea. Kolmivuotinen tutkimus osoitti, että eläinten kannalta tällainen riittävän leveä alikulku on kaikkein toimivin.

Eniten alikulkutunneleissa liikkuu hirviä, mutta myös kettuja, jäniksiä, supikoiria ja oravia. Kaikkiaan alikulkureittejä on laskentojen mukaan käyttänyt noin 500 eläintä vuosittain.

Tiehallinnon selvityksen mukaan peräti 65 prosenttia liikenteessä menehtyneistä pieneläimistä on lintuja. Joidenkin harvinaisempien lajien kuten saukkojen tai rantakäärmeiden kannoille liikennekuolemat voivat olla suuri uhka.

Koskenkylän ja Loviisan välisen tien rakentaminen maksoi vajaat 21 miljoonaa euroa. Tästä summasta eläinten kulkuteiden rakentamiseen kului miljoona euroa.

Tällä tieosuudella sattui aiemmin 5-7 hirvikolaria vuodessa. Alikulkujen myötä onnettomuudet ovat vähentyneet: kolmen vuoden tutkimusjakson aikana kolareita sattui kaksi.
(MTV3)

(Seitsemän uutiset 08.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.