Mainos

Tiedustelupalvelu irakilaisvankien kidutuksen takana?

Irakilaisvankien kova kohtelu saattoi tapahtua USA:n sotilastiedustelupalvelun käskystä.

Maailmanlaajuisesti tuomittu irakilaisvankien nöyryyttäminen saattoi tapahtua USA:n sotilastiedustelupalvelun käskystä ja oli ehkä julmempaa kuin on virallisesti myönnetty, kertoivat amerikkalainen New Yorker - ja brittiläinen Guardian -lehti tänään.

New Yorkerin tunnettu tutkiva toimittaja Seymour Hersh on tutustunut kirjeeseen, jonka amerikkalaisen sotilaspoliisi Ivan Frederick kirjoitti tammikuussa kotiin. Hän kertoi kyseenalaistaneensa joitakin Abu Gharibin vankilassa Bagdadin lähellä näkemiään asioita, mutta saaneensa vastauksen: - Sotilastiedustelu haluaa, että se tehdään näin. Sotilastiedustelu-upseerit onnittelivat Frederickiä ja muita sotilaita vankien kanssa tehdystä "hienosta työstä", koska "nyt saadaan hyviä tuloksia ja tietoja", kertoi Hersh.

Guardian-lehti on tutustunut päiväkirjaan, jota Frederick alkoi pitää, kun syytöksiä vankien huonosta kohtelusta alettiin tammikuussa tutkia.

- Päiväkirjat...kertovat yksityiskohtaisesti vankien oloista, ilmeisestä kidutuksesta ja yhden vangin kuolemasta kuulustelun jälkeen, kirjoitti Guardian.

- Vangit pakotettiin elämään kosteissa, viileissä selleissä, ja eristysselleihin laitetut jätettiin sinne vähin vaattein tai ilman vaatteita, ilman käymälää tai juoksevaa vettä, ilman tuuletusta tai ikkunaa jopa kolmeksi päiväksi, Guardian jatkoi.

"Frederick kertoi päiväkirjassaan yrittäneensä ottaa asian puheeksi esimiehensä kanssa, mutta tämä vastasi: - Älä huolehdi siitä." - Minulle ei ole väliksi, vaikka hän joutuisi nukkumaan seisaallaan, vastasi puolestaan pataljoonan komentajan sijainen, kun Frederick oli huolissaan joidenkin vankien sijoittamisesta neliömetrin kokoiseen selliin.

Skandaali puhkesi keskiviikkona, kun amerikkalainen CBS-televisiokanava näytti kuvia alastomista miesvangeista, jotka oli pakotettu makaamaan toistensa päällä sukupuolisesti loukkaavissa asennoissa.

Yhtä vankia peloteltiin sähköiskulla, jos hän putoaa laatikolta, jolle hänet oli pakotettu seisomaan huppu päässään ja johdot käsissään.

Frederick ja viisi muuta sotilaspoliisia joutuivat maaliskuussa syytteeseen. Frederickin puolustusasianajajan Gary Myersin mukaan he toteuttivat vain esimiestensä käskyjä.

(MTV3-STT)

Myös brittisotilaat syyllistyivät raakuuksiin Irakissa.
(Kymmenen uutiset 01.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.