Tiedotusvälineet vetoavat Putiniin Venäjällä

Venäjän tärkeimpien tiedotusvälineiden johtajat ovat vedonneet presidentti Vladimir Putiniin, jotta tämä käyttäisi veto-oikeuttaan parlamentin säätämän tiedotusvälineiden toimintaa rajoittavan lain kumoamiseksi.

Uusi lainsäädäntö hyväksyttiin kiireen vilkkaa Venäjän parlamentissa lokakuussa Moskovassa sattuneen panttivankidraaman jälkiselvittelyissä. Tshetsheenikaapparit ottivat lokakuussa panttivangikseen moskovalaisen teatterin yleisön ja esiintyjät. Venäjän erikoisjoukot kukistivat kaappauksen rynnäkössä, jonka yhteydessä sai surmansa ainakin 128 ihmistä. Suurin osa kuoli erikoisjoukkojen suihkuttamaan kaasuun.

Venäjän johto ilmaisi kaappauksen jälkeen tyytymättömyytensä joidenkin tiedotusvälineiden uutisointiin asiassa. Erityistä närää aiheuttivat kaappareiden suorat haastattelut radio- ja tv-kanavilla. Ihmisoikeusjärjestöjen mielestä uusi lainsäädäntö on liian epämääräistä ja sitä voidaan käyttää viranomaissensuurin tekosyynä erityisesti Tshetshenian sodasta raportoitaessa.

Harvinaislaatuinen vetoomus

Venäjän johtavien tiedotusvälineiden yhteinen vetoomus on harvinaislaatuinen. Mukana on myös valtio-omisteisia tiedotusvälineitä. Vetoomuksen mukaan lain ehdotukset haittaavat "objektiivista" raportointia. Venäjän suosituimman televisiokanavan Kanavan 1:n johtaja Konstantin Ernst lupasi, että jos Putin torjuu lainsäädännön, mediayhtiöt laativat omat eettiset sääntönsä, joissa Kremlin kritiikki otetaan huomioon.

Putinin lähipiiri ei kommentoinut kirjettä. Myös presidentin ihmisoikeuskomission puheenjohtaja Ella Pamfilova on vedonnut Putiniin samassa asiassa. Parlamentin hyväksymä lainsäädäntö tekee lainvastaiseksi "äärimmäisyysaineksia palvelevan tiedon" välittämisen painettuna tai sähköisesti.

Laki kieltää myös erikoisjoukkojen jäsenten esittelemisen tunnistettavina ilman henkilöiden omaa suostumusta. Laki ei tunne poikkeuksia ulkomaisen median kohdalla.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat