Mainos

Tiedotustoimiston ratsia: Kyse kontrolloinnista

7:31

Viikko sitten Pohjoismaiden ministerineuvoston tiedotustoimistoon Kaliningradissa Venäjällä tehdyssä ratsiassa oli kyse kontrolloinnista. Näin uskoo suomalainen, Pohjoismaiden ministerineuvoston kansainvälisistä asioista vastaava toimistopäällikkö Kenneth Broman.

–Kyse oli enemmän kontrolloinnista, se on ainakin minun henkilökohtainen mielipide. Venäjä haluaa kontrolloida Venäjällä aktiivisia organisaatioita eli mistä niiden rahat tulevat ja kenen kanssa he ovat yhteydessä, Broman kertoo.

Ratsia tuli julkisuuteen eilen, kun siitä keskusteltiin Ruotsissa ulkoministeritapaamisessa.

Viime viikon torstaina yleinen syyttäjä tuli Kaliningradin Pohjoismaiden ministerineuvoston tiedotustoimistoon ja vaati saada useita asiakirjoja. Bromanin mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB ei ollut ratsiassa läsnä.

–Yleinen syyttäjä halusi meiltä dokumentteja siitä, millaisia hankkeita toimisto on ollut rahoittamassa, kenen kanssa toimisto on ollut yhteydessä ja mistä toimiston rahat tulevat. Meillä oli 24 tuntia aikaa toimittaa tiedot, Broman kertoo.

Toimiston oli pakko antaa tiedot, koska monista yrityksistä huolimatta Pohjoismaiden ministerineuvoston tiedotustoimistot eivät ole saaneet diplomaattista statusta Venäjällä.

Ei salaista tietoa

Bromanin mukaan ratsian yhteydessä ei ollut pelkoa, että salaista tietoa vuotaisi Venäjälle.

–Ei meillä ole juurikaan salassa pidettävää tietoa. Ainakin 90 prosenttia tiedoista viranomaisilla jo on, koska me raportoimme asioistamme viranomaisille. Se sisältö ei ole meille vaikea asia, vaan se, että viranomaiset tulivat toimistoomme. Viisi Pohjoismaata ja Venäjä tekevät yhteistyötä ja sitten yhtäkkiä viranomaiset tulevat tekemään tarkastuskäynnin, niin se ei ole hyvä pohja yhteistyölle, jatkaa Broman.

RKP:n puoluevaltuustossa puhunut puolustusministeri Carl Haglund (rkp) tuomitsee ratsian.

–Me emme vielä tiedä, mistä syystä Venäjä teki tämän. Mutta onhan se ikävä asia ja mielestäni se ei ole hyväksyttävää, että toimitaan näin. Nyt pyydämme virallista selvitystä Moskovasta, eli mistä syystä näin toimittiin ja sen jälkeen pitää tehdä johtopäätöksiä.

Asian puiminen jatkuu ensi viikolla, kun Pohjoismaiden suurlähettiläät ovat yhteydessä Venäjän ulkoministeriöön.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.