Tiedonsiirto sähköverkossa pian arkipäivää

Sähköenergialiitto tutkii sähköyritysten kanssa, miten sähköverkkoa voi käyttää tiedonsiirtoon. Periaatteessa sähköverkon kautta voi saada nopeamman verkkoyhteyden kuin puhelinlinjoilla. Sähköverkon etuna on myös erittäin hyvä peitto: yhteyden tietoverkkoon saisi jokaisesta pistorasiasta uuden "sähkömodeemin" kautta. Ns. datasähkö tuo tiedonsiirtomarkkinoille myös uutta kilpailua.

Sähköenergialiitto Sener on aloittanut sähköyritysten kanssa pilottihankkeen, jolla selvitetään sähköverkon käyttöä tiedonsiirrossa. Mukana on 23 sähköyhtiötä ympäri Suomea. Hanke esiteltiin Energiaforumissa tänään Tampereella.

Ns. datasähkö tai sähködata tarjoaa nykyisiä puhelinlinjoja nopeamman tien Internetin selailuun ja moniin muihin palveluihin. Käsite ei ole vielä vakiintunut suomen kieleen. Kaupallisesti datasähkö luo aivan uuden asetelman, kun energiayhtiöt ryhtyvät kilpailemaan teleyritysten kanssa nopeiden verkkoyhteyksien tarjonnasta. Perinteisiin puhelinyhtiöihin verrattuna sähkönjakelufirmoilla on se etu, että sähköverkko on valmiiksi erittäin tiheä: datayhteyden saa syntymään jokaisesta pistokkeesta ja nopea linja on aina auki. Käyttäjän on vain hankittava lisälaite, eräänlainen sähköverkkomodeemi.

Saksalaisyhtiöt ovat sähködatan kehittämisen eturintamassa. Ne tuovat kuluttajille sopivia ratkaisuja markkinoille ensi vuonna. Suomessa pioneerityötä on tehnyt parin vuoden ajan Jyväskylän Energia Oy yhteistyökumppaneinaan Sonera Entrum Oy ja saksalainen Oneline AG. Jyväskylän Energia tarjoaa laitteita koeasiakkailleen jo ennen vuodenvaihdetta. Suuret eurooppalaiset konsernit Siemens ja Ascom ovat myös pyrkimässä miljardien eurojen arvoisten datamarkkinoiden jakoon. Siemensin systeemi poikkeaa jonkin verran Onelinen menetelmästä.

Häiriötaajuudet tutkitaan

Senerin verkostoasiantuntija Elina Koivusalo selvittää, että tiedonsiirto sähköverkossa ei ole uusi keksintö. Sitä on tähän mennessä käytetty mm. mittaustietojen siirtoon ja sähkönjakelun kauko-ohjaukseen. Vanhan työnjaon mukaan teleyritykset ovat hoitaneet kotitalouksien ja yritysten tarvitsemat puhelin- ja tietoliikenneyhteydet.

Sähköyhtiöiden yhteishankkeen tavoitteena on arvioida järjestelmän kaupalliset hyödyntämismahdollisuudet. Samalla kenttäkokeissa mitataan, aiheuttaako tiedonsiirto sähköverkossa häiriöitä joihinkin radiotaajuuksiin. Toinen tutkimusten kohde on verkossa esiintyvien häiriöiden vaikutus datan kulkuun. Muualla Euroopassa aloitetuissa testeissä kummassakaan asiassa ei ole ilmennyt merkittäviä ongelmia.

Siemensin edustaja Marco Tonelli sanoo, että Saksassa Siemens aloittaa laitteidensa markkinoinnin kuluttajille huhti-toukokuussa 2001. Suomeen yhtiö tulee laitteineen ensi vuoden syksyllä. Saksassa viranomaiset ovat antaneet luvan sähköverkon datakäyttöön.

Jyväskylään koeasiakkaita

Jyväskylän Energian hallintojohtaja Olavi Rissanen kertoo, että Keski-Suomessa Onelinen, Soneran ja Jyväskylän Energian järjestelmä tulee markkinoille kesällä 2001. Laitteiden kokeilut alkavat jo tänä vuonna marraskuussa. Sähköverkon datakäyttöön tarvittava laitteisto maksaa aluksi noin 3000 markkaa. Hinta halpenee, kun massatuotanto saadaan käyntiin. Laitehankinnan lisäksi käyttäjä joutuu maksamaan käyttömaksua. Sitä ei ole vielä määritelty. Lähtökohta on kuitenkin se, että käyttömaksu on nykyisiä teleyhteyksiä halvempi.

Rissasen mukaan datansiirrossa sähköverkossa päästään tällä hetkellä 2 megatavun sekuntinopeuteen. Ensi vuonna valmistuvat uudet laitteistot saavuttavat jo 8 megan vauhdin. Powerline Communication eli PLC on nykyisellä siirtovauhdillaan yli kymmenen kertaa nopeampi kuin televerkon ISDN-yhteys.

Jotta sähköverkkoa voidaan käyttää dataverkkona, jokaisen kotitalouden tai pienyrityksen mittaritaulun viereen asennetaan pienen laatikon kokoinen sähköverkkomodeemi. Sähköpistokkeeseen tarvitaan adapteri eli sovite. Datasähkö antaa mahdollisuuden Internetin käyttöön, äänen, kuvan ja puheluiden siirtoon sekä erilaisiin turvajärjestelyihin. Sähkökoneisiin voidaan liittää ohjaus- ja älytoimintoja. Sähköpostistakin tulee sananmukaisesti sähköposti, kun se vilahtaa kotiin puhelinpiuhan sijasta sähkötöpselistä.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat