Tiedonjulkistamispalkinnot Kaken Pesulalle ja majakkakirjalle

TV 1:n kulttuuriohjelma Kaken Pesula ja Suomen Kuvalehden toimittaja Katri Merikallio on palkittu valtion tiedonjulkistamispalkinnoilla. Palkinnon saivat tänä vuonna myös Suomen Majakat -kirjan tekijät, Suomen kirjallisuushistoria -sarjan kirjoittajat sekä dosentti Heikki Oja teoksestaan Aikakirja. Opetusministeri Maija Rask jakoi 50000 markan arvoiset tunnustukset tänään Helsingissä.

Kaken Pesulan toimittajat Raisa Rauhamaa ja Marketta Mattila saavat kehut kulttuurikeskustelun herättämisestä aina työpaikkojen kahvipöytiä myöten.
-Kaken Pesula on tehnyt kulttuurista mielenkiintoista myös sellaiselle, joka sitä ei muutoin seuraisi, todetaan palkinnon perusteluissa.
-Katselija on jäänyt "kulttuurin koukkuun".

Toimittaja Katri Merikallion aikakausjournalismia kiitetään ihmisläheiseksi ja perusteelliseksi. Erityisen ansiokkaana pidettiin hänen koskettavaa reportaasiaan Kosovon pakolaisten hädästä, joka toi paikan päältä muuten piiloon jäänyttä tietoa. Merikallio on tehnyt näkyväksi myös suomalaisen rasismin ja köyhyyden kaltaisia tärkeitä asioita.

Tinkimätön kirja kohtuuhinnalla

Suomen majakat -kirjassa merikapteeni Seppo Laurell, graafikko Sakke Yrjölä, arkistotoimittaja Jarmo Koistinen ja kuvatoimittaja Pekka Väisänen ovat palkitsijoiden mukaan onnistuneet yhdistämään eri alojen historiaa monikerroksisesti ja kokonaisvaltaisesti. Kolmikielinen kirja sopii esittelemään suomalaista kulttuuria ulkomailla ja on tinkimättömästä ulkoasustaan huolimatta myös hinnaltaan kohtuullinen. Kolmiosaisen Suomen kirjallisuushistorian ovat kirjoittaneet professori Yrjö Varpio, professori Liisi Huhtala, professori Lea Rojola, dosentti Pertti Lassila, fil.kand. Lasse Koskela ja fil.kand. Päivi Vallisaari.

Kirjallisen yleissivistyksen perusteos nostaa esiin myös huomiotta jääneitä teemoja ja kirjailijoita, todetaan palkinnon perusteluissa. Tekijät eivät keskity vain yksittäisten kirjailijoiden työhön, vaan kuvaavat kirjallisuuden "keskustelua" oman aikansa ja perinteittensä kanssa. Dosentti Heikki Oja kertoo Aikakirjassa havainnollisesti ja monipuolisesti ajanlaskusta, kalentereista ja niiden taustasta aina antiikista nykypäivään asti. Selvyys saadaan niin kellojen kehityksestä kuin kirkkovuoden juhlista ja suomalaisen almanakan vaiheistakin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat