Tiedätkö jotain nuorisojengistä? Poliisi kaipaa vihjeitä

Nuorisoporukan väkivaltaisuus on vähentynyt lokakuun aikana, mutta poliisin mukaan se ei välttämättä tarkoita jengiväkivallan loppumista.

Oletko nähnyt jotain?

Joidenkin nuorten osalta rikokset ovat kuitenkin vielä selvittämättä, joten poliisi pyytää vihjeitä tekijöiden kiinnisaamiseksi.

Akuutissa vaaratilanteessa tulee aina soittaa välittömästi hätänumeroon 112.

Muissa ei-kiireellisissä tilanteissa poliisi pyytää jättämään vihjeet vihjepuhelinnumeroon 0295 417 934 (klo 8-16) tai 0295 417 931

Vihjeet voi ilmoittaa myös sähköpostitse osoitteeseen analyysi.helsinki@poliisi.fi

– Väkivallan vähentyminen ei tarkoita sitä, että kaikki tapaukset olisivat tässä.

– Poliisin tehtävänä on nyt viranomaisyhteistyönä selvittää tehdyt väkivallanteot ja puuttua mahdollisimman varhain tiukalla kädellä nuorten rikolliseen oireiluun, jotta vastaavanlainen väkivalta voidaan ennalta estää jatkossa, sanoo komisario Jari Taponen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisin mukaan nuorisoporukan väkivaltaisuudessa on kyse vakavasta ilmiöstä. Kyse ei kuitenkaan ole varsinaisesta jengistä.

– Julkisuudessa puheena ollut nuorisoporukka on kuitenkin ollut paljon löyhemmin organisoitu mitä on annettu ymmärtää. Mistään jengiytymisestä ei voida puhua, vaan kyseessä on eri puolilla pääkaupunkiseutua vaikuttavista kaveriporukoista, Taponen täsmentää.

Iso osa nuorisoporukoissa liikkuneista on poliisin tiedossa ja väkivallantekijöistä suuri osa on jo tunnistettu. Parikymmentä nuorta on ollut joko pidätettyinä tai kiinniotettuina, kolme nuorista on edelleen pidätettyinä. 

Motiiveja voi olla lukuisia

Poliisin mukaan teoilla voi olla useita motiiveja.

– Teoille on monia eri syitä tilanteista ja kulloisesta nuorisoporukasta riippuen. Motiiveina voivat toimia esimerkiksi rahan hankinta päihteitä varten, jännitys tai vain perinteinen syy: "porukassa tyhmyys tiivistyy", Taponen mainitsee.

Poliisin mukaan nuorisoväkivalta voi olla merkki syvemmästä ongelmasta kuten perhetaustoista.

– Rikkinäinen perhe tai olematon vanhemmuus voivat olla syinä nuorison väkivaltaisuuteen. Taustalla voi olla myös laajempi yhteiskunnallinen ongelma kuten huono-osaisuus, työttömyys ja yleensä syrjäytymisen kautta kumpuava näköalattomuus, jolloin nuoreen ikään kuuluva rajojen rikkominen voi näyttäytyä rajummin kuin muilla, komisario Jari Taponen pohtii.

Poliisin mukaan helsinkiläisten ei ole syytä tuntea oloaan aiempaa turvattomaksi, sillä viranomaiset toimivat tehokkaasti ilmiön parissa. Myös muut viranomaiset kuten lastensuojelu ja nuorisotoimi tekevät poliisin kanssa tiivistä yhteistyötä.

Lue myös:

    Uusimmat