THL: Vaikea influenssa leviää Suomessa – "rokotukset ovat turvallisia"

Maksuttomat influenssarokotukset ovat alkaneet terveyskeskuksissa. Yksi tämän syksyn kiertävistä influenssaviruksista on H3N2, joka voi olla erityisen vaikea etenkin ikääntyneille ja pitkäaikaissairaille. THL vakuuttaa, että rokotus on turvallinen eikä aiheuta narkolepsiaa.

65 vuotta täyttäneet sairastuvat vaikeaan influenssaan helpommin kuin nuoremmat, koska elimistön puolustusjärjestelmän toiminta heikkenee iän karttuessa. Influenssa jälkitauteineen voi vahingoittaa ikääntyneen terveyttä pysyvästi tai olla jopa kohtalokas. Erityisen vahingollinen influenssa on niille, joilla on jokin pitkäikaissairaus, kuten sydän- tai keuhkosairaus, diabetes tai munuaisten vajaatoiminta. Influenssa voi pahentaa perussairautta tai aiheuttaa vakavan jälkitaudin, kuten keuhkokuumeen.

– Tänä syksynä yksi kiertävistä influenssaviruksista on H3N2, joka aiheuttaa vaikeaa influenssaa etenkin pitkäaikaissairaille ja ikääntyneille. Heidän kannattaa ehdottomasti ottaa rokote, sillä se auttaa heitä pysymään kunnossa ja säilyttämään toimintakykynsä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Tuija Leino.

Myös raskaana olevien kannattaa ottaa rokote. Raskaus heikentää elimistön puolustusjärjestelmää, ja siksi odottavat äidit ovat alttiita vaikealle influenssalle etenkin raskauden loppupuolella. Myös jälkitaudit ovat heillä yleisiä. Äidin rokotus suojaa vauvaakin merkittävästi kuuden kuukauden ikään saakka.

Pikkulapsilla influenssa on yleinen: alle 3-vuotiasta sen saa lähes joka viides. Influenssa jälkitauteineen aiheuttaa paljon lääkärissäkäyntejä, antibioottikuureja ja sairaalahoitoja, joilta lapset voivat rokotuksen ansiosta välttyä. Pikkulapset ovat myös tehokkaita tartuttajia.

Maksutonta rokotusta tarjotaan lisäksi potilas- ja hoivatyötä tekevälle terveys- ja sosiaalialan ammattilaisille.

Kausi-influenssarokote on turvallinen

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan rokote on turvallinen. Kausi-influenssarokotteita on valmistettu samalla menetelmällä jo 1970-luvulta lähtien. Rokotteita on käytetty maailmalla satoja miljoonia annoksia, mutta vakavia haittoja on ilmennyt vain harvoin. Yhdenkään narkolepsian ei tiedetä puhjenneen kausi-influenssarokotuksen vuoksi.

Tällä influenssakaudella yksi influenssaa aiheuttavista viruksista on H1N1- eli sikainfluenssavirus, ja siksi rokotteessa on H1N1-viruskantaa. Suomessa tehdyt tutkimukset viittaavat kuitenkin siihen, että sikainfluenssarokote Pandemrixin H1N1-osa ei aiheuttanut narkolepsiaa. Tehosteainetta tai säilytysaineita kausi-influenssarokotteissa ei ole.

Rokote neuvolasta tai omalta terveysasemalta

Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut eli 65 vuotta täyttäneet, 6–35 kuukauden ikäiset lapset, raskaana olevat ja sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat voivat käydä rokotuksessa neuvolassa tai omalla terveysasemalla. Terveyskeskukset tiedottavat alueellaan rokotusajoista ja -paikoista.

Osa työnantajista tarjoaa rokotuksen työntekijöilleen työterveyshuollon kautta. Riskiryhmiin kuulumattomat voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja