Mainos

THL: Työttömän tärkeää vaalia työkykyään

THL:n kehittämispäällikkö Risto Kaikkosen mukaan työttömyyden kohdatessa on tärkeää tehdä työkykyä edistäviä valintoja.

– Työttömyys voi lyhentää elämää jopa viidellä vuodella. Työttömille pitäisi tarjota parempia vaihtoehtoja, vaikka ihmistä ei kiinnostaisi terveelliset elämäntavat, toteaa Kaikkonen.

Kaikkosen mukaan esimerkiksi kauppojen kassoilta pitäsi saada karkit pois ja tarjolle muita vaihtoehtoja. Näin työtön vahingossa valitsisi toisin.

–Työttömyys heikentää muutoin työkykyä pysyvästi. Jos haluamme pidentää työuria niin tällöin pitäisi tehdä jotain juuri alemmman koulutuksen saaneiden työkyvylle.  Jossakin alimmissa tuloryhmissä miesten elinajanodote on 69, kun eläkeikä on 68. Tässä on metsuriefektiä eli joka päivä töitä, kunnes mies ei palaa enää töihin, maalailee Kaikkonen.

Kuntapalvelut ovat ihmisten tarpeita varten


Kaikkonen peräänkuuluttaa ihmisten tarpeiden huomioimista.

– Tulosajattelun rinnalle pitäisi tulla ihmisten tarpeet ja palvelujen pitäisi tyydyttää niitä. Yhteiskunta on  ihmisiä varten. Työttömällä pitäisi olla mahdollista harrastaa muutakin liikuntaa kuin puru-radalla juoksemista. Valintahorisontissa pitäisi olla tarjolla terveellisempia houkutuksia, pohtii Kaikkonen.

Kaikkosen mukaan terveelliset valinnat voisi markkinahenkisesti olla kiinnostavia eikä pakkovalistusta. 

– En usko sanktioihin enkä rajoituksiin. Ravintolat voivat olla auki neljään, mutta silloin ei aamuliikunta houkuttele.  Esimerkiksi Aamulenkistä pitäisi tehdä kiinnostavampi valinta, sanoo Kaikkonen.
Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja