THL tutkii 36 kuoleman yhteyttä sikainfluenssaan

Suomessa yhteensä 36 ihmisen epäillään kuolleen sikainfluenssaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kaikilla heillä on varmistettu sikainfluenssatartunta, mutta lopullinen kuolinsyy selviää vasta kuolinsyytutkimuksissa.

Kuolleista 34:llä on ollut joku perussairaus tai sairastunut on kuulunut riskiryhmään.

Kaikkiaan Suomessa on varmistettu noin 7500 sikainfluenssatartuntaa. Todellinen sairastuneiden määrä on selvästi suurempi. Viruslääkitys on määrätty noin 70 000 suomalaiselle.

Suurin osa sikainfluenssan saaneista selviää viruksesta kotihoidolla.

THL:n mukaan influenssa A(H1N1)v-tartunnan epidemia-aallon huippu on ohitettu kaikkialla Suomessa. Terveyskeskuksissa, sairaaloissa sekä teho-osastoilla hoidettujen potilaiden määrät ovat pudonneet tavanomaiselle kylmän vuodenajan tasolle. Erityisjärjestelyjä terveydenhuollossa, kuten influenssavastaanottoja, poikkeavia vuodeosastojärjestelyjä ja ennalta ajoitetun leikkaustoiminnan siirtämisiä tehohoidon riittävyyden varmistamiseksi, on purettu kullakin terveysasemalla tilanteen mukaisesti.

Vaikka sikainfluenssaepidemia on rauhoittumassa, mutta sairastumisia on silti luvassa vielä koko talven ajan.

THL:n mukaan influenssaa ilmenee tyypillisesti koko kylmän kauden, ns. influenssakauden, ajan marraskuulta huhtikuulle. Näin ikään on odotettavissa, että sikainfluenssaan sairastutaan edelleen lähikuukausina.

Puolet suomalaisista yhä ilman suojaa toisen aallon iskiessä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos painottaa, että sikainfluenssan seuraavaan epidemia-aaltoon vaikuttaa keskeisesti se, kuinka suurella osalla väestöstä on immuunisuoja tautia vastaan. Noin 1,2 miljoonaa suomalaista on jo ehditty rokottaa, satoja tuhansia on sairastanut taudin ja osalla 65 vuotta täyttäneistä on suojaa kauan sitten sairastetuista infektioista. Kuitenkn edelleen ainakin puolet suomalaisista on todennäköisesti vielä vailla suojaa sikainfluenssalle.

Mikäli väestön rokotuskattavuus jää alhaiseksi, seuraava epidemia-aalto syntyy THL:n arvion mukaan todennäköisimmin huhtikuuhun mennessä tai viimeistään ensi syksynä.

Yhdysvalloissa, Kanadassa, Meksikossa ja Britanniassa toinen epidemia-aalto on jo menossa.

(MTV3 - STT)

THL:n tutkimusprofessorin Petri Ruudun haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat