Mainos

THL: Tuhkarokkoa sairastava lapsi voi tartuttaa kymmeniä muita

Tuhkarokko on niin tarttuva tauti, että yksi pikkulapsi voi tartuttaa yli 20 ihmistä., kertoo THL:n rokoteturvallisuuslääkäri Ulpu Elonsalo.

Tuhkarokko on paramyksoviruksen aiheuttama herkästi tarttuva infektio. Taudinkuvaan kuuluu kuume, hengitystietulehdus ja muutaman päivän kuluttua kehittyvä ihottuma.

– Sairastunut pikkulapsi on niin mahtava taudin levittäjä, että vanhemmatkin ovat vaarassa.

Rokotetut vanhemmat saavat Elonsalon mukaan kuitenkin vain lieviä oireita.

Tuhkarokkorokotukset nousivat puheenaiheeksi, kun Ilta-Sanomat kertoi lohjalaisen koulun oppilaan sairastavan tuhkarokkoa. 

Suoja MPR-tauteja vastaan perustuu sekä omaan henkilökohtaiseen suojaan, että niin sanottuun laumasuojaan, joka johtuu rokotettujen ihmisten suuresta määrästä, sanoo Elonsalo. Jotta tuhkarokko ei leviä väestössä, rokotuskattavuuden pitää olla yli 95%.

– Suomessa ollaan oltu hyvässä tilanteessa, koska MPR rokotuksen ykkös-annoksen kattavuus on ollut noin 98%, sanoo Elonsalo.

Suomi hävitti MPR-taudit ensimmäisenä maana maailmassa 15 vuodessa, kertoo Elonsalo. Euroopan huonontunut tuhkarokkotilanne on kuitenkin viime vuosina heijastunut myös Suomeen. Vuonna 2011 tuhkarokkoon sairastui peräti 27 henkilöä. 

Vuonna 2011 tuhkarokkoon sairastuneista neljä oli saanut tartunnan ulkomailla tai tuhkarokkoa sairastavalta ulkomaalaiselta. Tuhkarokkoon sairastuneista 13 (65 %) oli rokottamattomia.

Ulkomaille ei kannata matkustaa ilman rokotetta

Jos rokottamaton lähtee ulkomaille, niin hän ei ole enää turvassa tartunnalta, Elonsalo muistuttaa. THL suosittaakin, että kaikki ulkomaille lähtevät tarkistavat oman tuhkarokkosuojansa.

Tuhkarokko esiintyy eri puolilla Eurooppaa edelleen, Elonsalo kertoo. Esimerkiksi vuonna 2010 Euroopassa raportoitiin 31 000 tuhkarokkotartuntaa. Tilanne oli pahin Bulgariassa, jossa tuhkarokkoon sairastui 24 000 ihmistä. 24 heistä menehtyi tautiin.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.