THL: Suomessa löytyy yksi superbakteeri kuukaudessa

Suomessa löydetään keskimäärin kerran kuukaudessa potilas, jolla on ns. superbakteeri. Bakteeri on tarttunut häneen joko sairaalahoidossa ulkomailla tai tietyille alueille, kuten Intian niemimaalle, suuntautuneella turistimatkalla.

Superbakteerit ovat bakteereja, jotka ovat hankkineet useita erilaisia antibioottien tehoa heikentäviä tekijöitä sillä seurauksella, että bakteerit ovat vastustuskykyisiä lähes kaikkia käytössä olevia antibiootteja kohtaan. Tyypillisiä superbakteereita ovat karbapeemiantibiootteja hajottavia entsyymejä eli karbapenemaaseja omaavat suolistobakteerit eli CPE Escherichia coli- ja Klebsiella pneumoniae-kannat.

Huolestuttavaa on, että tiettyjä superbakteereja on löytynyt Intian niemimaalla useista erilaisista ympäristönäytteistä ja vesilähteistä. Tämän takia matkailijan on hyvä noudattaa turistiripulin ehkäisystä annettuja ohjeita.

Superbakteereita on ollut Suomessa toistaiseksi vähän, eikä meillä ole todettu yhtään superbakteerien aiheuttamaa paikallista epidemiaa. Sairaalat ja laboratoriot ovat varautuneet tilanteeseen hyvin ja laboratoriodiagnostiikasta on annettu kansallinen suositus.

Euroopan neljäntenä antibioottipäivänä perjantaina 18.11.2011 muistutetaan antibioottien harkitusta käytöstä. Harkittu käyttö voi sekä estää vastustuskykyisten bakteerien kehittymistä että ylläpitää antibioottien tehoa, jotta niillä voitaisiin hoitaa myös tulevia sukupolvia. Antibioottiresistenssi on muodostumassa yhä vakavammaksi kansanterveydelliseksi ja potilasturvallisuutta uhkaavaksi ongelmaksi Euroopassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja FiRe-verkosto eli Finnish Study Group for Antimicrobial Resistance seuraavat vastustuskykyisten bakteerien esiintymistä Suomessa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja