THL selvittää yhä rokotteen ja narkolepsian yhteyttä

Viisi sikainfluenssarokotteen jälkeen narkolepsiaan sairastunutta aikuista vaativat korvauksia kuluista ja pysyvästä haitasta oikeusteitse. Lääkevahinkovakuutuspoolin mukaan Pandemrix-rokote lisäsi narkolepsiaa vain 4-19-vuotiailla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvittää parasta aikaa, onko mahdollista, että rokotus olisi aiheuttanut sairauden myös aikuisille.

- Jos tarkastellaan vuoden 2010 lukuja, niin riski osoitettiin vain 4-19 -vuotiailla. Me olemme nyt katsomassa vuonna 2011 uuden narkolepsiadiagnoosin saaneiden tietoja. Siellä on yhteensä 122 diagnoosin saanutta. Kuinka moni heistä on narkoleptikko, kuinka moni on sitten saanut narkolepsiansa rokottamisen jälkeen, niin se on tällä hetkellä tutkimuksen alla, ja siitä sitten syksyllä tiedotetaan lisää, kertoo rokotusohjelmayksikön päällikkö Hanna Nohynek.

Rokotteen ja taudin suhde monimutkainen

Vaikka yhteys rokotteen ja narkolepsian välillä todettaisiin myös myöhemmissä narkolepsiadiagnooseissa, ei rokotetta silti voida Nohynekin mukaan automaattisesti pitää taudin aiheuttajana.

- Tutkimus on vaikeaa, kun on kyseessä tauti, jonka syytä ei tunneta. Voi olla, että se on autoimmuunitauti, ja sen vuoksi tässä tarvitaan näiden väestötason selvitysten lisäksi myös immunologisia tutkimuksia. Tämä nyt tehtävä selvitys osoittaa riskisuhteen väestötasolla, mutta se ei voi vastata kysymykseen yhden yksilön tilanteesta, vaan siihen tarvitaan sitten muita keinoja.

Arvion siitä, onko rokote narkolepsian aiheuttaja, tekee neurologipaneeli.

- Neurologipaneeli tarkastelee, ovatko nämä narkolepsioita vai ei kansainvälisten kriteereiden mukaan. On hyvin tärkeää selvittää, miten oireet ovat alkaneet. Ovatko oireet alkaneet ennen rokottamista, vai rokottamisen jälkeen? sanoo Nohynek.

Tauti diagnosoidaan viiveellä

Uusia havaintoja narkolepsiasta tehdään yhä, vaikka Pandemrix-rokotteen antamisesta on kulunut jo pari vuotta. Narkolepsian puhkeaminen ei kuitenkaan Nohynekin mukaan todennäköisesti voi viedä vuosia.

- Taudin syntymekanismia ei tunneta. Ajatellaan, että se on autoimmunitauti, ja silloin voisi ajatella, että valtaosa tapauksista, joissa Pandemix on myötävaikuttanut, tulisivat aika pian rokottamisen jälkeen. Se, miksi näitä tapauksia tulee myöhemmin meidän tietoomme, johtuu siitä, että ihmiset ovat hakeutuneet hoitoon eri aikoina.

Ennen Pandemrixiä narkolepsiapotilas sai analyysin yleensä viiden vuoden kuluttua siitä, kun ensimmäiset oireet olivat tulleet. Nyt kun tauti tunnetaan, on viive lyhentynyt.

(MTV3)

Katso Meeri Ylä-Tuuhosen juttu (Kymmenen uutiset 3.7.2012)

Lue myös:

    Uusimmat