THL rauhoittelee: Tappava virus ei uhkaa Suomea

Aiemmin täysin tuntematon, tappava koronavirus on sairastuttanut kaksi ihmistä maailmassa.

Molemmat sairastuneista ovat liikkuneet Lähi-idässä, josta he ovat viruksen saaneet. Toinen sairastuneista on parhaillaan tehohoidossa Lontoossa, toinen on jo kuollut. Tällä hetkellä ei ole viitteitä siitä, että virus tarttuisi ihmisestä toiseen. Terveysviranomaiset kuitenkin seuraavat tilannetta tarkasti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) virologian yksikön päällikkö Mika Salminen kertoo, millainen virus on ja mitä se tarkoittaa suomalaisille.

Mikä uusi virus on?

Kyseessä on ihmisellä uutena tavattu virus, joka kuuluu koronavirusten luokkaan. Koronavirukset ovat tavallisesti nuhakuumetta aiheuttavia viruksia. Nyt tavattu uusi koronavirustyyppi on löydetty kahdelta henkilöltä maailmassa ja heillä virus on aiheuttanut vakavan taudin. Molemmat sairastuneista ovat olleet joko Qatarissa tai Saudi-Arabiassa.

Millaisia oireita aiheuttaa?

Virus aiheuttaa vakavan hengitystieinfektion eli keuhkokuumeen sekä munuaisoireita. Korostan kuitenkin, että nämä kaksi tapausta ovat ajallisesti erillään toisistaan eli tartuntojen välillä on useita kuukausia.

Miten leviää?

Tähän mennessä ei ole merkkejä siitä, että virus olisi levinnyt minnekään. Nämä ovat yksittäistapauksia, mutta kun kyseessä on vakava tauti, se laukaisee kansainvälisissä viranomaisissa toimintamallin, jolloin tilannetta seurataan tiiviimmin.

Kahta sairastunutta on hoitanut suuri joukko terveydenhuollon henkilöitä, joista kukaan ei ole sairastunut. Tauti ei myöskään ole levinnyt muihin virukselle altistuneisiin, esimerkiksi perheenjäseniin. Viruksen leviämistä on seurattu jo melko pitkän aikaa, eikä muita tartuntoja ole. Virus ei siis tartu ainakaan herkästi ihmisestä toiseen.

Sairauden itämisajasta meillä ei ole tarkkaa tietoa. Muiden koronavirusinfektioiden perusteella on arvioitu, että se voisi olla 3-10 päivää altistumisen ajankohdasta laskien.

Miten nämä kaksi sairastunutta ovat saaneet viruksen?

Tästä ei ole mitään suoraa näyttöä, mutta se ei ole poissuljettua, että tartunta olisi saatu sairastuneesta eläimestä. Siitä on epäsuoraa näyttöä, että näin voisi olla. Tällä hetkellä asiaa tutkitaan kansainvälisesti sekä tutkimus- että terveysviranomaispuolella. On kuitenkin mahdollista, että viruksen taustat jäävät mysteeriksi.

Pitääkö matkustusta Lähi-itään välttää?

Mitään matkustussuosituksia ei ole tämän takia muutettu, eikä muutokselle ole tämän perusteella tarvetta. Terveydenhuollon henkilökuntaa on kuitenkin ohjeistettu sen varalta, että näiltä alueilta tulisi matkailijoita, joilla olisi vakavia oireita.

Onko mahdollista, että virus leviää ja aiheuttaa epidemian?

Euroopan tartuntavirasto on arvioinut, että epidemiariski on todellakin pieni.

Onko tätä virusta vastaan olemassa rokote?

Koronaviruksia vastaan ei ole olemassa rokotteita.

Lue myös:

    Uusimmat