THL: Parin tuopin jälkeen hypätään rattiin entistä useammin

Laaja pitkäaikaistutkimus paljastaa, että rattijuopporajaa koetellaan yhä rohkeammin.

THL:n tutkimusessa seurattiin kuskien promilleja Uudellamaalla vuosina 1990-2008. Kun esimerkiksi 1990-luvulla joka 250:s kuski ajoi maistelleena niin vuonna 2005 alkoholia oli nautiskellut joka jopa 90:s kuljettaja.

Tutkimuksen mukaan tyypillinen maistelleena ajava kuljettaja on 35-49-vuotias mies, jonka veressä on alkoholia noin 0,2 promillea. Hän on naimisissa ja hänellä on vakituinen työpaikka. Tavallisin ammattiluokka on alempi toimihenkilö tai ammattityöntekijä.

– Jos pidämme tunnin puhallusratsian, niin melkein siinä yksi rattijuoppo jää kiinni. Kuitenkin useampi on näitä maistelleita, ja maistelleiden osuus on kasvanut vuosi vuodelta. Kielii mielestäni siitä, että asenne alkoholiin ja liikenteeseen on lieventynyt. Rattijuopumusta edelleen paheksutaan, mutta hyväksytään se, että nautitaan jonkin verran alkoholia, vaikka ollaan lähdössä ajamaan, liikkuvan poliisin ylikonstaapeli Jussi Pohjonen kertoo MTV3 Uutisille.

Neljännes maistelleista kuljettajista oli joko menossa töihin tai tulossa töistä. Heidän osuutensa ei ollut muuttunut tutkimuskauden aikana. Maistelleista 8 prosenttia oli ammattikuljettajia. Maistelleiden ikä oli noussut tutkimuskauden aikana. Uudenmaan väestö oli myös vanhentunut, mikä osittain selittää ilmiön. Sukupuoli- ja ammattijakaumassa ei todettu eroja ajan suhteen.

Raitis kuljettaja, maistellut ja rattijuoppo eroavat profiililtaan toisistaan sekä sukupuolen että siviilisäädyn osalta. Miehiä oli kolme kertaa naisia enemmän maistelleissa ja rattijuopoissa verrattuna raittiisiin kuljettajiin. Myös eronneita oli enemmän kuin naimisissa olevia. Ikä ei sen sijaan liittynyt siihen, ajoiko henkilö raittiina, maistelleena tai rattijuoppona. Verrattaessa maistelleita ja rattijuoppoja todettiin, että ajokortitta ajo ennusti viisinkertaista riskiä kuulua jälkimmäiseen ryhmään.

Rikoslain mukaan moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaja syyllistyy rattijuopumukseen, jos hänen verensäalkoholipitoisuus on ajon aikana taivälittömästi sen jälkeen vähintään 0,5 promillea

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat