Mainos

THL:n rokotusjohtaja: Lääkärit eivät rikkoneet ilmoitusvelvollisuuttaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan lääkärit ovat suhtautuneet vastuullisesti narkolepsiatapausten raportointiin. THL:n rokotusosaston johtajan Terhi Kilven mukaan ilmoitusvelvollisuutta ei ole laiminlyöty.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Kilpi korostaa, että lääkäreillä on rokotusasetukseen perustuva ilmoitusvelvollisuus niissä tilanteissa, joissa hän epäilee haittavaikutusta.

- Silloin kun ollaan tilanteessa, jossa potilas sairastuu vakavasti johonkin tautiin, jonka syytä ei tiedetä, pitäisi lääkärin osata epäillä, että tauti saattoi johtua rokotteesta. On kuitenkin hyvin vaikeaa yhden tai kahden tapauksen perusteella tulla ajatelleeksi tällaista mahdollisuutta. Siksi se onkin veteen piirretty viiva, missä kohtaa katsotaan, että lääkäri syyllistyy laiminlyöntiin, kun hän ei ole ymmärtänyt asiasta ilmoitusta tehdä.

Jos lääkäri jättäisi nyt ilmoituksen tekemättä, tilanne olisi toinen, sanoo Kilpi.

- Nyt lääkäri syyllistyisi mielestäni laiminlyöntiin, jos hän ei tekisi ilmoitusta lapsipotilaasta, joka on sairastunut narkolepsiaan sikainfluenssarokotuksen jälkeen. Nyt tässä vaiheessa lääkärin on jo tiedettävä, että tällainen epäily on olemassa.

Kilven mukaan THL ei ole pimittänyt missään vaiheessa tietoa epäillystä yhteydestä H1N1-rokotteen ja narkolepsian välillä.

- Heti, kun selkeä epäily asiasta oli olemassa, niin siitähän tiedotettiin saman tien. Tulimme tätä asiaa käsittelevästä kokouksesta suoraan tiedotusvälineiden ja kameroiden eteen.

Nelosen uutisten mukaan oikeuskanslerille on tehty neljä rokotusaikatauluihin ja lahjontaan liittyvää tutkintapyyntöä, jotka kohdistuvat THL:n johtoon. Kilpi pitää luonnollisena asiana sitä, että laitoksen tekemiä toimia ja päätöksiä seurataan tarkkaan

- Me teemme tutkimusyhteistyötä myös lääketeollisuuden kanssa, ja se herättää aina kysymyksiä. Meidän toimintamme on kuitenkin tarkastelun kestävää, ja kaikki tiedot tekemästämme yhteistyöstä muiden tahojen kanssa ovat julkisia.

Katso THL:n rokotusjohtajan Terhi Kilven haastattelu (Huomenta Suomi 26.8.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.